Hopi indianerreservat

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kart over Navajo Nation og Hopireservatet. Hopireservatet kan sees i triangelet mellom Tuba City, Winslow og Chinle.

Hopi indianerreservat (hopi: Hopituskwa) er et indianerreservat for Hopi-stammen og Arizona Tewa-folket. Reservatet ligger i fylkene Navajo County og Coconino County nordøst i den amerikanske delstaten Arizona, og er fullstendig omsluttet av Navajo Nation. Reservatet har et areal på 6 557,262 km² og hadde i henhold til folketellingen i 2000 en befolkning på 6 946. Hopi-reservatet og Arizona har ikke sommertid, i motsetning til naboen Navajo Nation som overholder sommertid. Fram til ganske nylig delte de to folkene området kalt Navajo-Hopi Joint Use Area. Oppdelingen av dette området, vanligvis omtalt som Big Mountain, skjedde ved føderal lovgivning i 1974 og 1996, og har tilsynelatende ført til stor kontrovers.[1][2][3]

Bebyggelse og samfunn[rediger | rediger kilde]

Landsbyene på reservatet er spredt over tre platåfjell (Mesaer) og er bygget i den tradisjonelle Pueblo-stilen som tradisjonelt har blitt forbundet med Hopiene. Walpi er den eldste landsbyen på First Mesa (første platåfjell), og ble etablert i 1690 etter at landsbyene ved foten av Koechaptevela-platåfjellet ble forlatt i frykt for spanske gjengjeldelsesangrep etter Pueblo-opprøret. Tewa-folket bor på First Mesa. Det bor også Hopier på Second Mesa og Third Mesa. Winslow West-samfunnet er et tilsynsområde for Hopiene som ligger utenfor selve reservatet.

Hopi stammerådet (Hopi Tribal Council) er den lokale myndighet som består av folkevalgte representanter fra forskjellige landsbyer på reservatet. Stammerådet har fått sin bemyndigelse fra Hopienes grunnlov (Hopi Tribal Constitution). Hopiene betrakter livet på reservatet, og da i hovedsak de tradisjonelle klansboligene og kivaene på mesaen, og deres sterke avhengighet av mais, som en ufravikelig del av «den fjerde verden», som er den tidsepoken Hopiene mener alle verdens folk lever i per i dag.

Hopi High School er en videregående skole for innbyggerne på reservatet. Hopi Radio er en radiostasjon som blander det tradisjonelle med moderne amerikanske programmer, og tilbyr turnusjobber for Hopi High School.

Tradisjonelle landsbyer[rediger | rediger kilde]

Annen bebyggelse[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]