Homicide: Drapsavsnittet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Homicide: Life on the Street»)
Homicide: Drapsavsnittet
orig. Homicide: Life on the Street
Generell informasjon
SjangerKriminal / Politiserie
Prod.landUSA
Sesonger7
Episoder122
Lengde45 (per episode)
SpråkEngelsk
Foran kamera
MedvirkendeKyle Secor
Richard Belzer
Clark Johnson
Yaphet Kotto
Bak kamera
Skaper(e)Paul Attanasio
MusikkJeff Rona
Sending
Periode31. jan. 199321. mai 1999
TV-kanalNBC
Eksterne lenker
IMDb

Homicide: Drapsavsnittet er en amerikansk kriminalserie som gikk på NBC fra 1993 til 1999.

Serien handler om noen drapsetterforskere i byen Baltimore. Serien er basert på boken Homicide: a Year on the Killing Streets (1991) av David Simon, som beskriver hans opplevelser som journalist blant Baltimore-politiet. Den blir regnet[av hvem?] som en av de mest realistiske politiseriene, men har en snert av (intern) humor og lite selvhøytidelighet.[trenger referanse] Byen og dens historie spiller en fremtredende rolle som bakteppe for handlingen. Det er lagt lite vekt på sentimentalitet og rollefigurenes liv utenfor arbeidet, og serien ble heller ingen stor seersuksess til tross for en rekke priser og gode anmeldelser. En TV-film kom året etter seriens slutt.

I Norge ble de første sesongene vist på NRK2.

Handling[rediger | rediger kilde]

Den første sesongen introduserer etterforskerne Frank Pembleton (spilt av Andre Braugher) samt Stan Bolander, Kay Howard, Meldrick Lewis, John Munch, Tim Bayliss, Beau Felton og Steve Crosetti (spilt av Jon Polito) og Al Giardello på rollelisten. I den tredje sesongen blir etterforsker Steve Crosetti oppdaget død, etter et selvmord.[trenger referanse] I den fjerde sesongen sluttet både Daniel Baldwin og Ned Beatty, som spilte henholdsvis Beau Felton og Stan Bolander. I historien hadde de to etterforskerne nylig blitt suspendert fra deres stillinger i politiet. Stan Bolander gikk etter hvert av med pensjon. Felton, som hadde gått undercover, ble drept i tjenesten i løpet av den femte sesongen.

Produksjon[rediger | rediger kilde]

Opptakene ble gjort med håndholdt kamera i og rundt Baltimore. Serien var blant pionerene i bruk av populærmusikk over montasjesekvenser. Barry Levinson, som selv er fra byen, var sjefsprodusent og regisserte dessuten et par episoder. Blant andre filmregissører som har instruert Homicide er Kathryn Bigelow, Stephen Gyllenhaal, John McNaughton og Ted Demme.

Roller[rediger | rediger kilde]

Hovedroller:

  • Andre Braugher – Frank Pembleton, etterforsker (sesonger 1–6)
  • Melissa Leo – Kay Howard, etterforsker/gruppeleder (sesonger 1–5)
  • Ned Beatty – Stanley Bolander, etterforsker (sesonger 1–3)
  • Daniel Baldwin – Beau Felton, etterforsker (sesonger 1–3)
  • Jon Polito – Steve Crosetti, etterforsker (sesonger 1-2)

Richard Belzer spilte også John Munch i serien Spesialavsnittet samt i gjesteroller i Lov og orden, Law & Order: Trial by Jury, The X-Files, The Beat, Arrested Development og The Wire – noe som er rekord for en fiktiv figur.[trenger referanse]

Mange kjente skuespillere gjorde gjesteopptredener i Homicide, blant dem Steve Buscemi (også regi), James Earl Jones, Robin Williams og Jake Gyllenhaal (som far og sønn), Neil Patrick Harris, Jena Malone, David Morse og Chris Rock.[trenger referanse]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]