Holstebro

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Holstebro
Utsikt over Holstebro

Våpen

LandDanmarks flagg Danmark
RegionRegion Midtjylland
KommuneHolstebro kommune
Grunnlagt1100-1200-tallet
TidssoneCET + 1
Postnummer7500
Befolkning37 022 (2023[1])
Høyde o.h.14 meter
Nettsidewww.holstebro.dk/Default.aspx
Posisjonskart
Holstebro ligger i Danmark
Holstebro
Holstebro
Holstebro (Danmark)
Kart
Holstebro
56°21′29″N 8°37′03″Ø

Holstebro er en innlandsby, stasjonsby og tidligere kjøpstad i det nordlige Vestjylland i Danmark. Den ligger i Holstebro kommune, Region Midtjylland, og har 37 022 (2023) innbyggere. Den er administrasjonssenter i kommunen.[2]

Bybildet i Holstebro er preget av en rekke moderne skulpturer.

Historie[rediger | rediger kilde]

Byen har oppstått som et vadested over Storåen. Senere er stedet blitt et brosted – herav kanskje navnet. Byen nevnes ved navn første gang i et brev fra 1274. Eldste kjente privilegiebrev er fra 1552, men de eldste kjøpstadrettigheter kjennes ikke, da det var ni branner mellom 1552 og 1734 og dokumentene gikk tapt sammen med nesten alle gamle bygninger.[3]

Geografi og samfunn[rediger | rediger kilde]

Holstebro ligger 14 km syd for Struer. Elven Storå renner gjennom byen.

Det er en betydelig handelsby med et nett av gågater; industrien omfatter bl.a fødevarer, jern og maskiner, tre og møbler, tekstiler og kjemisk industri. Byen har også et sentralsykehus.

Fra 1953 er Holstebro garnisonsby for Jydske Dragonregiment, med stort øvelsesterreng.

Byen har en rekke utdannelsesinstitusjoner, både gymnas, barnehageseminarium, sykepleieskole, skole for fysio- og ergoterapeuter, økonomskole, spesialarbeiderskole, høiskole, handelsskole, metallskole, teknisk skole, landbruksskole, sportscollege samt Idrætscenter Vest med 16 fotballbaner.

I tilknytning til byen ligger også Holstebro golfbane. De lokale sportsklubbene heter Holstebro Boldklub og Tvis KFUM (Håndballklubb). Det finnes også en lokal roklubb.

Kulturliv[rediger | rediger kilde]

Den ombygde Holstebro-hallen fra 1966 inngår i dag i Musikteatret, Holstebro Kongres- og Kultur Center (innviet i 1991), og benyttes blant annet til teaterforestillinger, konserter, utstillinger og messer.

Byen har et rikt kulturliv. Institusjoner som holder til i Holstebro er blant annet

  • Odin Teatret og Nordisk Teaterlaboratorium for skuespillerkunst
  • Holstebro Musikskole
  • Peter Schaufuss Balletskole
  • Holstebro Kunstmuseum med dansk og utenlandsk samtidskunst, Holstebro Museum
  • Jens Nielsen og Olivia Holm-Møller-samlingen
  • Hjemmeværnsmuseet
  • Museum for Kleinkunst

Byens utemiljø er smykket av flere moderne kunstverker, bl.a. Giacomettis figur Kvinde på kjerre foran byens gamle rådhus, samt Frithioff Johansens permanente laserskulptur Kaos tempel på TV/MIDT-VESTs sendemast.

Nørrelandskirken[4], tegnet av arkitektene Inger og Johannes Exner og innviet i 1969,[5] er utsmykket med flere lystrær som preger kirkerommet. Trærne er laget av sølvsmeden Bent Exner.[5]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Tabel BY1: Folketal 1. januar efter byområder, landdistrikter, alder og køn» (dansk). Danmarks Statistik: Statistikbanken. Besøkt 8. april 2024. 
  2. ^ Holstebro Kommune fra Den Store Danske Encyklopædi (Besøkt 11. februar 2014)
  3. ^ Danmarks købstæder side 65
  4. ^ «Nørrelandskirken - en folkekirke i Holstebro». www.noerrelandskirken.dk. Besøkt 20. januar 2018. 
  5. ^ a b «Nørrelandskirkens historie». www.noerrelandskirken.dk. Arkivert fra originalen 5. januar 2018. Besøkt 20. januar 2018. «Nørrelandskirken blev indviet 21. september 1969 efter et meget spændende byggeforløb. 125 frivillige havde fra 1965-67 opført hele menighedsfløjen, som derefter midlertidigt indviedes til kirkerum indtil 1969. Nørrelands sogn blev udskilt fra Holstebro sogn i 1967. Arkitektparret Inger og Johannes Exner har tegnet hele dette smukke og aktivitets-inspirerende kirkekompleks med dets rige muligheder for både at være søndags- og hverdagskirke, muligheder som glædeligvis bruges til bristepunktet. De mange lokaler, en dejlig klosterhave, et vidunderligt kirkerum - det er Nørrelandskirken. (---) Midt på alteret står Livets Træ, på én gang det fra Paradisets have og korstræet fra Golgatha. Det er lavet af sølvsmeden Bent Exner, som også har lavet dåbsfadet og -kanden samt kirkens øvrige sølvtøj.» 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Søren Olsen: Danmarks købstæder, 144 købstæder og andre gamle byer, Politikens Forlag 2000, ISBN 87-567-6203-8

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]