Hollingstedt (Silberstedt)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hollingstedt

Våpen

Kart over Hollingstedt

LandTysklands flagg Tyskland
DelstatSchleswig-Holsteins flagg Schleswig-Holstein
DistriktSchleswig-Flensburg
AmtSilberstedt
StatusKommune
Postnummer24876
Retningsnummer04627
Areal17,51 km²[1]
Befolkning1 063[2] (2022)
Bef.tetthet60,71 innb./km²
Høyde o.h.4 meter
Nettsidewww.hollingstedt.de
Kart
Hollingstedt
54°27′00″N 9°20′00″Ø

Hollingstedt (plattysk: Hornstedt; dansk: Hollingsted) er en kommune i kretsen Schleswig-Flensburg i delstaten Schleswig-Holstein, Tyskland. Hollingstedt ligger i Silberstedts amt, like ved elven Treene.

Historie[rediger | rediger kilde]

sønderjysk kalles byen Hollengstej. Byen lå i Arns Herred. I 849 gikk misjonæren Ansgar i land i Hollingstedt, og han bygde den første danske kirken i Hedeby. Byen nevnes første gang i 1153 som Hugstaeth, og i 1285 som Huglaestath. Hollingstedt er en av de eldste byene i Sydslesvig.

Hollingstedt var i vikingetiden handelsplass på veien mellom Hedeby og Nordsjøen. Handelsskip pleide å seile på Eideren og Treene, og videre opp til Hollingstedt, der varene ble omlastet og ført over land til Hedeby. Dermed unngikk de den lange og farlige sjøveien nord for Jylland. Nå behøvde de bare å krysse den 16 kilometer lange strekningen mellom Hollingstedt og Hedeby/Schleswig. Fra Hedeby seilte skipene videre via Schlei og ut i Øsersjøen. Handelsveien gikk nord for det tidligere danske forsvarsverket Danevirke, som begynner her.[3]

En teori mener at det har vært en kanal mellom Treene og Slien (se Kovirke).[trenger referanse] Via denne kunne vikingtidens fartøyer transporteres mellom Hedeby og Hollingstedt og omvendt.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]