Hollendardalen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hollendardalen på kartet over Svalbard
Hollendardalen
Hollendardalen
Hollendardalen på kartet over Svalbard

Hollendardalen er en 18 km lang dal i Nordenskiöld Land på midtre Spitsbergen, Svalbard. Den ligger om lag midtveis mellom Barentsburg og Colesdalen (neste dal), og graves ut av Hollendarelva. Dalen ender i Hollendarbukta i Isfjorden i nord, etter å ha gått fra Passfjellbreen under det bratte Bjørnsonfjellet (932 m). Hollendardalen er øverst relativt bratt men nederst flater den ut og danner en bred U-dal vest av fjellet Oppkuven.

Dalen har vært brukt noe til ferdselen mellom øst og vest i Nordenskiöld Land, men ligger ikke veldig strategisk for passering av områdets sentrale fjellmasser.

Den har ingen vesentlige kulturminner, men det er noen jakt- og fangstminner ute ved kysten der elven ender. Fangstmannen Daniel Nøis oppførte i 1909 en fangsthytte nær munningen av elva, og solgte denne hytta året etter til John L. Gibson i det amerikanske Arctic Coal Company.[1]

I 1911 okkuperte kjøpmann H. B. Liholt fra Idd ved Halden et område for potensiell gruvedrift i nedre Hollendardalen, men det ble senere overtatt av A/S Stavanger Spitsbergen.[2]

I 1932 oppførte det sovjetiske selskapet Arktikugol et borehus der Hollendarelva munner ut i fjorden.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gustav Rossnes, Norsk overvintringsfangst på Svalbard 1895-1940, Norsk polarinstitutt Meddelelser nr 127 1993, side 70.
  2. ^ Gustav Rossnes, Norsk overvintringsfangst på Svalbard 1895-1940, Norsk polarinstitutt Meddelelser nr 127 1993, side 68.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]