Holandsvika

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gammelt foto av kai i Holandsvika
Panoramabilde over Holandsvika på vinteren.

Navn og beliggenhet[rediger | rediger kilde]

Holandsvika er ei bygd i enden av Drevjadalen i Vefsn, Nordland, vel 15 kilometer nord for Mosjøen.[1] Sør for Holandsvika ligger bygdene Søfting og Skaland.Navnet Holandsvika knyttes til gårdene Holand (Vefsn), som ligger på en høyde i vestskråningen av  Vetfjellet (Veto). Stedsnavnet Holandsvika dekker imidlertid et område som strekker seg langt utenfor Holandsgårdene. Holandsvika regnes å dekke den nederste delen av Drevjadalen, det vil si utløpet av Drevjeelva på sørøstlig side. Området dekker i dag foruten Holand (Vefsn); også Holandssjøen, Laremmen, Myrmo (Vefsn), og Nyland (Vefsn). Den nedlagte jernbanestasjonen «Holandsvika» ligger for eksempel på Nyland (Vefsn), som ligger i den nordlige utkant av det området som dekkes av stedsnavnet Holandsvika.

Nordlandsbanen og fylkesvei 78 går gjennom bygda, der de skiller lag henholdsvis nordover og vestover.

Postkontor og nærbutikker[rediger | rediger kilde]

Holandsvika stasjon (foto: Norsk jernbanemuseum)

Holandsvika hadde eget Poståpneri i tidsrommet 1.10.1919, til 15.07.1996, og hadde postnummer 8666. Postkontoret var først knyttet landhandelen til Gunnar Holand, senere overtok landhandler Ottar Holand, før kontoret ble flyttet til samvirkelaget på Nyland i 1963. Postkontoret ble nedlagt i 1996, og postnummeret ble historie.[2]

Næringsliv[rediger | rediger kilde]

Arbeidet med utfylling av våtmarksområdet Drevjeleira er påbegynt.

Vefsn kommune har besluttet å klargjøre Drevjeleira som fremtidig industriområde, det er derfor påbegynt et arbeide med å dekke dette våtmarksområde med fyllmasse.

Arbor hadde i sin tid en fabrikk i bygda, nærmere bestemt på Nyland (Vefsn). Denne fabrikken er nå nedlagt.

Fiskeri og skipstrafikk[rediger | rediger kilde]

Tradisjonelt har det vært stor aktivitet knytte til fiske og transport i Holandssjøen, som er et begrenset område av strandsonen i Holandsvika. Det skal ha vært mellom 40 og 50 naust og buer på dette lille området i 1850 (GH), og en del av dette skal ha vært utgangspunkt for lofotfiske.[3]

Lokalbåt og senere tankanlegg

Panoramabilde av Holandsvika. I venstre bildekant ser vi litt av nabobygda Lindset. I høyre bildekant kan vi se utløpet av Drevjeelva (Drevjo). Midt på bildet kan vi se det påbegynte arbeidet med å fylle igjen våtmarksområdet på Drevjeleira (Drevjeleiro). Bak Vefsnfjorden kan vi skimte fjellformasjonen; De syv søstre i horisonten.

Kultur[rediger | rediger kilde]

Lokalt er bygda kjent for Ner-Drevjo Revylag.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Holandsvika på Norgeskart.no fra Statens kartverk
  2. ^ Skorpen, Knut (2014). Gardshistorie for Vefsn. Mosjøen: Vefsn bygdeboknemnd. s. 399. ISBN 978-82-990173-6-7. «Avsnitt om Holandsvika postkontor» 
  3. ^ Holand, Gunnar (1948). Drevja. Mosjøen: Joh.Pettersens forlag. s. 42. «Om naust og buer ved Holandssjøen»