Lårben

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Hoftebein»)

Lårbenet (latin: femur eller os femoris) er det lengste, største og sterkeste ben i menneskekroppen.

Beskrivelse av lårbenet[rediger | rediger kilde]

Hofteleddet

I hofteskåla (latin: acetabulum) danner den øverste delen av lårbenet ledd med bekkenbenet (os coxae). Bekkenbenet består av de tre bena ilium, ischium og pubis.

Øvre ende av lårbenet kalles «femurhodet», og er formet som en kule som passer i hofteskåla i bekkenbenet. Lårhalsen er en kort, nesten horisontal del av lårbenet. Lårhalsen befinner seg mellom femurhodet og lårbenets lange skaft.

Øvre ende av det lange lårbensskaftet er en knoke som kalles trochanter. Mesteparten av setemuskulaturen (musculus gluteus) er festet til denne knoken.

Nederst møtes lårbenet med leggbenet tibia, og danner kneleddet, med kneskjellet (patella) liggende foran. Det andre lange leggbenet, fibula, stopper øverst like utenfor kneleddet.

Bruddskader[rediger | rediger kilde]

Vanlige beinbrudd i femur er lårhalsbrudd og lårbensbrudd (i det lange skaftet).

Ved lårhalsbrudd (fractura colli femoris) opereres det ofte inn en nagle gjennom lårhalsen for å feste femurhodet til lårhalsen. Ved enkelte lårhalsbrudd og ved slitasje i hofteleddet coxartrose, kan det skiftes hofteledd. Da fjernes både hofteskåla og femurhodet med lårhals, og det settes inn hofteprotese.

Ved brudd i det lange skaftet av lårbenet ble benet tidligere lagt i strekk, og pasienten måtte ligge på sykehus til benet var grodd. Dette tok vanligvis rundt seks uker. De siste 30 årene har det vært vanlig å operere, enten ved å legge inn en margnagle, eller å legge én eller flere plater på utsiden av lårbenet og skru dem fast med skruer i benfragmentene. En margnagle er en metallstang som legges i benmargkanalen i det lange skaftet av lårbenet.

Se også[rediger | rediger kilde]

Hofte