Hodr idrettslag for synshemmede

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hodr idrettslag for synshemmede
Leder2022 – : Lars Bjørndal
KallenavnHodr
ForbundSkiforbundet
LandNorge
StedOslo-området
Infoboks sist oppdatert:
15.11.2020

Hodr idrettslag for synshemmede er en selvstendig idrettsklubb som drives av og for synshemmede. Klubben har ca. 80 medlemmer samt ca. 15 medlemmer i en barnegruppe. De fleste bor i Oslo-området. Tross sin beskjedne størrelse har Hodr et bredt tilbud av ukentlig trening samt aktiviteter som fjellturer, helgesamlinger og dagsturer. Klubben har fått sitt navn etter den norrøne, blinde guden Hod.

Historie[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn og etablering[1][rediger | rediger kilde]

På 1960-tallet var daværende Huseby blindeskole sentrum for trening og konkurranser blant synshemmede i alderen 15-20 år fra hele landet. Idrettsmiljøet vokste seg sterkt med støtte fra dyktige lærere. Hodr idrettslag for synshemmede ble etablert 8. mai 1969 av elever på skolen. Klubben tok navn etter den blinde, norrøne guden Hod. Hodrs medlemmer var meget aktive i konkurranseidrett for blinde og svaksynte og dominerte snart i norsk idrett for synshemmede.

Konkurranseidrett[rediger | rediger kilde]

Etter kort tid var medlemmene også i toppsjiktet internasjonalt. I perioden 1970 – 1990-årene vant Hodrs medlemmer 24 individuelle gull-, 26 sølv- og 16 bronsemedaljer i OL/Paralympics[2],[3], og liknende antall i VM og EM for funksjonshemmede. Den mest-vinnende av kvinnene var Reidunn Laengen med fire gullmedaljer i Paralympics, og av mennene vant Terje Løvaas hele seks.[4] Jørund Gaasemyr hadde verdensrekorden i maraton for blinde i 10 år, fra 1988 til 1998.[5]

Integrering og nedbygging av miljøet på Huseby[rediger | rediger kilde]

Integreringsloven av 1975 bidro til at synshemmede i stadig høyere grad ble integrert i skolen på hjemstedet sitt. Dette førte til at idrettsmiljøet på Huseby sakte, men sikkert ble bygget ned, og nyrekruttering til Hodr stoppet opp. Tidligere medlemmer bosatt i Oslo-området fortsatte i Hodr, men gjennomsnittsalderen steg. Med tiden dreide idrettslaget mer i retning mosjonsidrett og friluftsliv mer enn konkurranser på høyt nivå. Det arrangementet som i dag trekker flest Hodr-medlemmer, er Ridderrennet på Beitostølen. Hodr-medlemmer er fortsatt i toppskiktet i sine klasser.[6]

Ledsagere[rediger | rediger kilde]

Blinde og sterkt svaksynte er avhengige av ledsagere i konkurranser, trening og mosjon. Ledsagere i konkurranser må være på et høyere nivå enn den deltakeren de skal ledsage. Det kan være vanskelig å rekruttere ledsagere, spesielt for de mest krevende konkurranseutøverne. Hodr har ca. 30 ledsagere som regelmessig deltar i klubbens aktiviteter.[7] Hodr trenger flere som ønsker å bli ledsagere!

Treningsprogram[rediger | rediger kilde]

Hodr har ukentlig trening i[8] løping om sommeren, ski (langrenn) om vinteren, spinning, sirkeltrening og pilates/styrke. Hodrs barnegruppe, med synshemmede barn i alder 6-12 år, trener regelmessig i innendørs klatring. Klubben har ikke egne lokaler. Treningen som ikke drives utendørs, foregår i ulike lånte eller leide lokaler.

Andre aktiviteter[rediger | rediger kilde]

Fjellturer[rediger | rediger kilde]

Hver sommer arrangerer Hodr to fjellturer. Den ene går fra hytte-til-hytte over en uke, stort sett på DNTs vardete ruter i Jotunheimen, Hardangervidda etc. Den andre turen har fast base på en hytte, og deltakerne går dagsturer fra hytta. Fjellturene er årets høydepunkt for mange Hodr-medlemmer og ledsagere.[9]

Helge- og dagsturer[rediger | rediger kilde]

Hodr arrangerer overnattingsturer til hytter i Oslomarka; til fots om sommeren og på ski om vinteren. Dessuten inviterer klubben til dagsturer.

Helgesamlinger[rediger | rediger kilde]

Hodr avholder samlinger ved Norges Blindeforbunds syn- og mestringssenter ved Hurdalsjøen. Om vinteren er dette årets tradisjonelle skisamling, mens det om sommeren er en aktivitetshelg med blant annet vann- og klatreaktiviteter.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Jørund Gåsemyr, Jarle Johnsen og Leif Halbo (redaktører):Idrett og friluftsliv for synshemmede 1969 - 2019, Hodr idrettslag gjennom 50 år,Hodr IL 2019, ISBN 978-82-303-4377-7. (Hodrs historie)
  2. ^ https://www.paralympic.org
  3. ^ Hodrs historie
  4. ^ https://www.paralympic.org. Der er detaljresultater, men de er ikke så lette å finne. Se også http://www.hodr.no.
  5. ^ Drammens tidende, 8. oktober 1990
  6. ^ http://ridderrennet.no
  7. ^ Hodrs historie
  8. ^ Oppdatert program vises i http://www.hodr.no/Trening[død lenke]
  9. ^ Turrapporter og bilder fra Hodr-aktiviteter finnes på: http://www.hodr.no/Album[død lenke]