Hockey

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Bilde fra en ishockeykamp

Hockey er et samlebegrep for flere beslektede ballsporter som har det til felles at spillerne prøver å føre en ball eller puck inn i et mål ved hjelp av en kølle. Den mest populære varianten av hockey i Norge er ishockey. Andre varianter er landhockey og banehockey.

Hockey har en del fellestrekk med bandy. Landhockey, ballspill med køller og massiv ball (ca. 160 g) på gress- el. kunststoffbane. Antakelig spilt i Østen allerede ca. 2000 år f. Kr. Populært i Storbritannia i 1870-årene, nå en av verdens mest utbredte idretter, bl.a. det mest populære lagspillet for kvinner. Nasjonalsport i India og Pakistan. Reglene minner om reglene for → bandy. Lagene består av 11 spillere, alle (også målvakten) spiller med køller (opptil 95 cm lange) som er flate på den ene siden og avrundet på den andre siden i bladet. Ballen skal slås i motstanderens mål (3,66×2,14 m) og det spilles 2×35 min. Int. forbund stiftet 1924, OL-gren fast fra 1928 (kvinner 1980). VM arr. fra 1971 (kvinner 1974). Organisert i Norge gjennom Norges Bandyforbund siden 1986. NM arr. fra 1989. ishockey er en veldig tøff sport som spilles på isen. det er 6.spiller (med keeper) på banen samtidig. det er et lagspill der meningen er å skyte pucken inni et lite mål. i ishockey er det lov å takle (dytte) veldig mye (hardt). det er veldig mange forskjellige regler.

sportsstubbDenne sportsrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.