Hoàng Xuân Lãm

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Hoang Xuan Lam»)
Hoàng Xuân Lãm
Født10. okt. 1928[1]Rediger på Wikidata
Quang Tri
Død2. mai 2017[1]Rediger på Wikidata (88 år)
Davis[1]
BeskjeftigelseOffiser Rediger på Wikidata
NasjonalitetVietnam
UtmerkelserVietnams nasjonale orden
TroskapSør-Vietnam
VåpenartSør-Vietnams hær[2]
Tjenestetid19541975
Militær gradGeneralløytnant
Enhet Sør-Vietnams hær
Deltok iVietnamkrigen

Hoàng Xuân Lãm (født 1928 i Huế, Fransk Indokina, død 2. mai i Davis, California) var en general i Sør-Vietnams hær (ARVN).

Han fikk kommandoen over den nordlige frontavsnittet i 1967, og ledet i perioden 8. februar til 25. mars 1971 Operasjon Lam Son 719, en offensiv inn i Laos som hadde til siktemål å stanse de nordvietnamesiske forsyningene langs Ho Chi Minh-stien. Aksjonen viste seg å bli en fiasko, og mye av ansvaret for dette hvilte på Lãm, som ikke viste seg i stand til å ha tilstrekkelig operasjonell kontroll over sine styrker, og maktet ikke å forhindre at de massive nordvietnamesiske styrkene presset de sørvietnamesiske enheten tilbake over grensen.

Han hadde gode politiske kontakter til den sørvietnamesiske presidenten Nguyễn Văn Thiệu, og satt fortsatt som øverstkommanderende i det nordlige frontavsnittet da nordvietnameserne innledet påskeoffensiven året etter. Også denne gangen førte Lãms manglende dyktighet og stadige innblandinger i sine underordnedes disponeringer til forvirring, kaos og stadige tilbaketrekninger for de sørvietnamesiske styrkene.

Han ble derfor fratatt kommandoen 2. mai, og erstattet av sin underordnede Ngô Quang Trưởng, som maktet å stramme opp de sørvietnamesiske styrkene, forhindre at Huế falt, og gjenerobret Quang Tri.

Lãm ble overført til en stilling innen forsvarsdepartementet i Saigon, hvor han skulle lede arbeidet mot korrupsjon.

Referanser[rediger | rediger kilde]