Hjelpekrysseren «Berlin»

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hjelpekrysseren «Berlin»
Generell info
Skipstypeskip
Bygget ved AG Weser
FlaggstatTyskland
RederiDen tyske keiserlige flåte,
White Star Line
Tekniske data[a]
Lengde179,2 meter
Bredde21,2 meter
Dypgående11,7 meter

a^ Ved overlevering hvis ikke annet er angitt
Hjelpekrysseren «Berlin» internert i Trondheimsfjorden 1914 - 1919

«Berlin» (senere kjent som «Arabic») var et tysk passasjerskip og senere hjelpekrysser. Skipet hadde et deplasement på 17 000 tonn og en besetning på 450 mann.

«Berlin» ble bygget i Bremen i 1909 ved verftet AG Weser og ble tatt i bruk av rederiet Norddeutscher Lloyd i linjetrafikk mellom New York og Middelhavet.

Ved utbruddet av første verdenskrig ble skipet beslaglagt av Den tyske keiserlige flåte og gjort om til hjelpekrysser. Etter å ha lagt miner i britisk farvann ble «Berlin» 16. november 1914 tvunget til å søke nødhavn i Trondheimsfjorden. Skipet ble senere internert og bevoktet av norske nøytralitetsvakter i Hommelvik, deretter i Lofjorden ved Levanger. Hendelsen var en grov krenkelse av den norske nøytraliteten. Det skapte også stor oppmerksomhet at skipet hadde greid å passere Agdenes festning uten å bli oppdaget. Flere av besetningsmedlemmene, deriblant skipssjefen og mange av offiserene, greide å rømme i årene som fulgte.

Etter krigen ble skipet overtatt av Storbritannia. I 1920 ble det gjort om til passasjerskip igjen, nå under navnet «Arabic». Frem til 1926 seilte «Arabic» for White Star Line, deretter ble det overtatt av Red Star Line.

I desember 1931 ble «Arabic» tatt til Genova der det ble hugd opp.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]