Hjalmar Siilasvuo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hjalmar Siilasvuo
FødtHjalmar Fridolf Strömberg
18. mars 1892Rediger på Wikidata
Helsingfors
Død11. jan. 1947Rediger på Wikidata (54 år)
Uleåborg
BeskjeftigelsePolitiker, militært personell Rediger på Wikidata
BarnEnsio Siilasvuo
Rolf Siilasvuo
NasjonalitetFinland
GravlagtUleåborgs begravningsplats
Utmerkelser

Hjalmar Siilasvuo (født 18. mars 1892, død 11. januar 1947) var en finsk general, innehaver av Mannerheimkorset. Hans døpenavn var Hjalmar Fridolf Strömberg, men han byttet senere navn til Siilasvuo for å understreke sin tilhørighet til Finland. Siilasvuo deltok under vinterkrigen, fortsettelseskrigen og Lapplandskrigen.

Hjalmar Siilasvuo var sønn av en avisutgiver og under første verdenskrig ble han med i Jägarrörelsen, fikk militær trening i Tyskland og deltok i krigen mot Russland. Etter første verdenskrig arbeidet Siilasvuo som advokat.

Ved vinterkrigens utbrudd ble Hjalmar Siilasvuo mobilisert som oberst og ledet de finske styrkene i forsvaret av Kuhmo og det berømte slaget ved Suomussalmi. Under fortsettelseskrigen fra 1941 ledet Siilasvuo III armékorps i det nordlige Finland og hadde underlagt seg 6. SS-Gebirgs-Division «Nord», den eneste ikke-tyske general som ledet en tysk divisjon under andre verdenskrig. Sommeren 1944 ledet han styrker på det karelske nes. Da Finland sluttet fred med Sovjetunionen ledet han felttoget for å drive de tyske styrkene ut av finsk Lappland, det såkalte Lapplandskrigen.