Hjalmar Haalke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hjalmar Haalke
Født12. apr. 1894[1]Rediger på Wikidata
Trondheim
Død1. des. 1964[1]Rediger på Wikidata (70 år)
Oslo
BeskjeftigelseKunstmaler Rediger på Wikidata
Utdannet vedStatens håndverks- og kunstindustriskole
EktefelleMagnhild Haalke (1922–)[1]
SøskenEva Haalke
NasjonalitetNorge
Medlem avNorsk Kvinnesaksforening

Hjalmar Christian Haalke, født Hansen (født 1894Bakklandet i Trondheim, død 1964) var en norsk kunstmaler. Han er kjent for sine landskapsbilder og bymotiver.

I 1919 tok han navnet Haalke for å unngå navneforveksling. Han vokste opp i Trondheim og i Vadsø, men fra han var 12 år gammel bodde han i Trondheim. Hans far, Hartvig Julius Hansen, jobbet på Hurtigruten, moren het Therese Nilsdatter. Haalke hadde tre søsken, Trygve, Therese og Eva, og familiesamholdet mellom dem var svært sterkt.

Hjalmar Haalke ble tidlig interessert i maling og etablerte vennskap med Ørnulf Ørstad og Roar Matheson Bye. Da disse flyttet fra Trondheim til Kristiania, fulgte Haalke etter i 1915 og kom i lære hos Eivind Nielsen og gikk også Statens håndverks- og kunstindustriskole. I 1921 ble han og Roar Matheson Bye elever hos fransk-brasilianeren Pedro Araujo i Paris. Han ble Haalkes viktigste lærer.

Hjalmar Haalke ble gift med sin tremenning Magnhild Camilla Kvaale fra Vikna i Nord-Trøndelag i 1923. Hun var lærer i Sør-Odal og ble senere forfatter. De bodde atskilt i lange perioder, han malte i Oslo, hun var lærer i Odalen.

I 1926 hadde han sin første separatutstilling i Oslo. Han deltok senere på Statens Kunstutstilling, Høstutstillingen og den norske utstillingen i Paris. På 1930-tallet var han blitt en etablert kunstner og kunne reise til Sør-Europa. Mange av hans bilder er fra områder ved Middelhavet. I 1939 kjøpte de hennes familiegård Vikestad i Vikna, men senere mistet de den i en odelsrettssak. De siste årene av Hjalmar Haalkes liv bodde familien på Lillehammer. Han var medlem av Norsk Kvinnesaksforening.[2]

Ettermæle[rediger | rediger kilde]

Nardo i Trondheim er en gate oppkalt etter ham. Hjalmar Haalkes veg går fra Bjarne Ness' veg til Einar Øfstis veg.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c Norsk biografisk leksikon, nbl.snl.no[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ «Upprop». Norsk Tidend. 5. mai 1936. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]