Hjalarljod

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Hjalarljod er en festouverture av Eivind Groven. Den ble skrevet til en konkurranse i anledning åpningen av det nye rådhuset i Oslo, som sto ferdig til 900-årsjubileet for Oslo by i 1950. Tre komponister utmerket seg og ble premiert og oppført: Ludvig Irgens-Jensen, Karl Andersen og Eivind Groven. Hjalarljod er det av de tre verkene som lever sterkest i ettertid, og kalles gjerne Rådhusmusikken. I juryen satt Odd Grüner Hegge, Øyvin Fjeldstad og Olav Kielland.[1][2] Førsteoppførelsen fant sted i Nationaltheatret 15. mai 1950. Dirigent var Odd Grüner Hegge.

Tittelen er sammensatt av to ord, hjale og ljod: Hjale – som i hjaling, betyr «å synge så det gir gjenklang i skog og fjell», en slags blanding av sang og rop. Det er en måte å gi seg til kjenne på ute i naturen, brukt av folk med behov for å kommunisere over store avstander i friluft, jf. Laling. Ordet «ljod», betyr «lyd».

Tittelen betyr «lyd/klang av hjaling». Hjalarljod står i et dialogforhold til en folketone fra Gudbrandsdalen og er rik på farger og kontraster. Verket veksler mellom jubel og inderlighet. Oppbygningen er stram, og det gjøres mye bruk av blåsere. Den synkoperte Gangarrytmen ligger stadig under og bidrar til den ekstatiske framdriften. Musikken er opprinnelig skrevet for symfoniorkester.[3] Hjalarljod finnes også for korps.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Leif Thingstad. «Musikk til et rådhus - komposisjonskonkurransen til åpningen av rådhuset». I: Tobias - tidsskrift fra byarkivet, nr 1, 2000. (pdf)
  2. ^ "East of noise" Eivind Groven - composer, ethnomusicologist, researcher. Redigert av Loe Dalaker, Kydland, Lopatowska Romsvik (red). Utgitt av Akademika 2013. ISBN 978-82-321-0261-7
  3. ^ https://tv.nrk.no/serie/oslo-filharmoniske-orkester/fmus00005984/31-12-1984