Historisk museum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Historisk museum
ArkitektHenrik Bull
Etablert1904
Åpnet1904
Kart
Historisk museum
59°55′01″N 10°44′09″Ø
AdresseFrederiksgate 2
Nettstedhttps://www.historiskmuseum.no/english/, https://www.khm.uio.no/

Historisk museum er en museumsbygning på Tullinløkka i Oslo som ble åpnet for publikum i 1904.

Historisk museum er en felles bygning for de tre universitetsmuseene Universitetets Oldsaksamling (med Vikingskipshuset), Myntkabinettet og Etnografisk museum, som i 1999 ble slått sammen til én organisasjon: Universitetets kulturhistoriske museer (UKM).

I 2004 ble navnet endret til Kulturhistorisk museum, Universitetet i Oslo.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Det første historiske museum i Kristiania ble stiftet i 1811. Selskapet for Norges Vel tok initiativet til å etablere et Norsk antiquarisk Musæum, og de oppfordret alle som eide eller fant oldsaker til å sende dem til denne organisasjonen i stedet for til København slik de egentlig var pålagt. Den første samlingen ble opprettet i Christiania Katedralskole der Carl Deichman i 1780 allerede hadde donert sin samling av oldsaker, mynter og mineraler. I 1811 ble Det Kongelige Frederiks Universitet etablert, og i 1817 tilbød Selskapet for Norges Vel å flytte samlingene sine til universitetet.

Det var imidlertid først i 1828 at universitetet kunne tilby museet et lokale i Universitetsgården i Prinsens gate. I 1829 åpnet Rudolf Keyser den første Samlingen av nordiske Oldsager for publikum, og i 1835 kom Myntkabinettet med sin første utstilling. Høsten 1817 hadde museet kjøpt opp 6300 greske og romerske mynter, noe som dannet grunnlaget for samlingen. Disse ble oppkjøpt av Georg Sverdrup, universitetets første professor i gresk.

Bygningen[rediger | rediger kilde]

Historisk museum ligger ved Tullinløkka bak Universitetet i Oslo sentrum. De gamle universitetsbygningene og Karl Johans gate sees foran i bildet, museumsbygningen fra 1902 litt til venstre og over midten.
Gammelt postkort av «Det Historiske Museum, Kristiania»

Selve bygget er i jugendstil. Det var arkitekt Karl August Henriksen som først vant konkurransen om hvem som skulle tegne det. Han døde imidlertid i 1892, like etter at han var ferdig med tegningene, og Henrik Bull, som også tegnet Finansdepartementet og Nationaltheatret, tok over. Bull fulgte stort sett Henriksens tegninger, men endret trappen og hjørnene på bygget. Bygningen ble fredet i 2014.

Utstillinger[rediger | rediger kilde]

I museets første etasje finners utstillingene "Kontroll – forsøk på å temme verden", "Kollaps – menneske i en uforutsigbar verden", "Forvandling", og "ARV – vår plass i historien".

I museets andre etasje finnes etnografiske utstillinger og Myntkabinettetsom viser gullmynter gjennom 5000 år. Fridtjof Nansens og Roald Amundsens omfattende samlinger av ordener og gullmedaljer er utstilt.[1]

Tredje etasje i museet er viet spesialutstillinger og afrikanske kulturer. Hvert år settes det opp to til fire utstillinger med forskjellige tema.

Fjerde etasje er viet til roterende utstillinger, blant annet utstillinger fra Øst-Asia og Japan, Kina og Korea, samt studentutstillinger produsert av førsteårsstudenter ved Museologi og kulturarvstudier ved Universitetet i Oslo.[2]

Tidligere utstillinger[rediger | rediger kilde]

«Fra istid til Kvitekrist». Dette var en permanent utstilling som viste gjenstander som forteller om menneskers liv og virke i Norge fra steinalder til og med vikingtid. I første etasje fantes også Skattkammeret, en utstilling av gull- og sølvskatter fra hele landet og alle tidsepoker. Den tidligere middelalderutstillingen i første etasje, som ble designet av Sverre Fehn i 1979, var i all en kirkekunstutstilling hvor man blant annet fant kortaket fra Ål stavkirke fra 1300-tallet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]