Historia Animalium

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Historia animalium et al., Costantinople, XII sec. (Biblioteca Medicea Laurenziana, pluteo 87.4)

Historia Animalium, gresk Peri ta zôia historiôn, Dyrenes historie, er en zoologisk naturhistorie av den greske filosofen Aristoteles.

Det antikke verket fra 4. århundre f.Kr. består av lange og til dels misforståtte beskrivelser (gresk historiai) av tallrike fisker, skalldyr og andre dyr og deres anatomi. Verket består av ni bøker. Ektheten av bok syv og ni har blitt bestridt, og en påstått tiende bok er helt sikkert et forfalskeri. Også datering av verket har vært omdiskutert, men det er mulig at Aristoteles begynte å skissere verket i løpet av sin tid på øya Lesbos i Egeerhavet en gang rundt 343 f.Kr., og at det siden har vært skrevet over et lengre tidsrom med stadig nye endringer.

Etter Aristoteles’ død synes det som om hans elever bortimot neglisjerte hans forskningsprogram som hadde begynt med hans zoologiske skrifter, unntatt Theofrastos som skrev flere avhandlinger om dyr. I løpet av hele antikken har det ikke blitt bevart noen kommentarer over Historia Animalium, men heller ikke over andre zoologisk verk. Filosofen Diogenes Laërtius kjente til det, men sannsynligvis kun av omtale. Galen kjente derimot til det og siterte enkelte utsagn som han delvis samtykket og delvis forkastet.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]