Hisila Yami

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hisila Yami
Født25. juni 1959Rediger på Wikidata (64 år)
Katmandu
BeskjeftigelsePolitiker, arkitekt Rediger på Wikidata
Embete
  • Member of the Nepalese Constituent Assembly
  • Member of the Parliament of Nepal Rediger på Wikidata
Utdannet vedDelhi-universitetet
EktefelleBaburam Bhattarai
FarDharma Ratna Yami
NasjonalitetNepal

Hisila Yami, som også bruker partinavnet Parvati, (født 25. juni 1959 i Gorkha) er den mest kjente kvinnelige lederen i NKP (Maobadi).

Hun er en av ganske få kjente kvinner som er kommunistisk leder i Nepal. Hun er med i politbyrået i maoistpartiet, har vært president for partiets kvinneorganisasjon All Nepal Womens Association (Revolutionary), og er også kjent internasjonalt for artikler om kvinnefrigjøring.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Yamis familie kommer opprinnelig fra Kathmandu og tilhører newar-nasjonaliteten, som historisk har dominert Kathmandudalen.

Hun har eksamen som arkitekt fra Universitetet i Newcastle og the School of Planning and Architecture i Delhi, India, i 1982. Hun var lærer i arkitektur ved Pulchok tekniske høyskole fra 1983 til hun gikk under jorda i 1996.

Hun blei politisk aktiv som student i India, der hun blei medlem av All Nepal Indian Students Assosiation (Det All-Nepalske Indiske Studentforbund):

Under det store demokratiopprøret Jana Andolan 1990 mot det monarkistiske diktaturet, var hun en kjent leder.

Det blei utstedt arrestordre mot henne og hjemmet hennes blei raidet av politiet, etter at tilhengere av kvinneorganisaskonen ANWA (All Nepalese Women's Association, Det All-Nepalske Kvinneforbundet) blei anklaga for å ha steina dronningas bil.

8. mars 1990 var hun en av talerne på et stort kvinnemøte i Kathmandu, der kvinner demonstrerte mot den reaksjonære volden med svarte armbind og svarte flagg og diskuterte kvinners ansvar og rolle i kampen for å forandre samfunnet.

I NKP(Maobadi) har hun bl.a. vært nestleder for partiets internasjonale utvalg.

Kvinnepolitikk[rediger | rediger kilde]

Hun er maoistenes mest profilerte kvinnepolitiker. I en periode ledet hun maoistpartiets Kvinneforbund, som skal ha har over 2 millioner medlemmer.

Nepal topper statistikker over kvinneundertrykking i Sør-Asia. Levealderen var opp til nylig 2 1/2 år lavere for kvinner enn for menn. Barnedødeligheten er høyest i Sørøst-Asia, og svært mange kvinner dør i barselsseng. Undersøkelser fra åsdistriktene viser at menns daglige arbeidstid er 9 – 10 timer, kvinners 16. Veldig mange unge kvinner og barn selges til prostitusjon i India. Voldtekt er ei vanlig form for terror politiet bruker mot fattigfolk og opposisjonelle. Legalt har kvinner fortsatt ikke samme arverett som menn, osv.

Dette har etterhvert bidratt til at maoistene prioriterer kvinnekamp høyt. Kvinner spiller ei større rolle i NKP(Maobadi) enn i andre partier, både fordi de ledende partiene etter 1990 skuffa sine kvinnelige tilhengere ved å ikke ta opp sånt som dette, og fordi maoistenes kvinneforbund har gått til aksjon, noen ganger mot sine mannlige kameraters ønske, mot problemer som spesielt rammer kvinner, som alkoholisme, polygami osv. Særlig oppsikt vakte kvinneforbundets direkte aksjon for å stenge bryggerier, som skal ha ført til protester fra mannlige partimedlemmer.

Ifølge Yami er 1/3 av maoistsoldatene kvinner. Det finnes også reine kvinneavdelinger.

(NKP(maobadi)s partileder Prachanda sier at partiet gjorde en feil ved å ikke legge større vekt på kvinnespørsmål før maoistene starta opprøret i 1996. NKP(m) har gjort det til ei hovedlinje å ta opp undertrykkinga av nasjonale minoriteter, lavkaster og kvinner, og rekruttere dem til opprøret.)

Hisila Yami er forfatter av flere artikler om kvinnespørsmål i revolusjonen og folkehæren i Nepal, som har blitt oversatt til mange språk. Hun kritiserer bl.a. at ikke flere kvinner kommer i ledelsen for den revolusjonære kampen på alle nivåer, og diskuterer problemer i den revolusjonære bevegelsen som hindrer det.

Partikonflikten 2005 og etterpå[rediger | rediger kilde]

Under den åpne konflikten mellom partilederne Prachanda og Baburam Bhattarai våren 2005, blei Yami, i likhet med Bhattarai og Dinanath Sharma, fratatt alle verv i partiet og internert. I juli samme år fikk hun og de andre igjen postene sine i ledelsen.

Etter at NKP(M) blei legalt i slutten av april 2006 har hun stått fram som talsperson for partiet i samband med initiativer i Kathmandudalen. Det kan virke som om hun har som særskilt oppgave å jobbe med newari-spørsmål.

15. januar 2007 blei hun representant for NKP(M) i det nye overgangsparlamentet.

1. april samme år blei hun en av partiets 5 representanter i Nepals overgangsregjering. Der blei hun minister for offentlige arbeider og planlegging, noe hennes bakgrunn som anerkjent arkitekt og allsidige organisatoriske og politiske erfaring gjør henne høyt kvalifisert for.

Familie[rediger | rediger kilde]

Hisila Yami er gift med Baburam Bhattarai. De har dattera Manavi Yami . Et annet barn døde kort tid etter fødselen.

Hennes eldre søster dr. Kayo Devi Yami, er en agrikulturell mikrobiolog, og leder for vitenskapsfakultetet i Nepals Akademi for vitenskap og teknologi.

Ei anna søster, Timila Yami, er leder av arkitektfirmaet Design Co. Pvt. Ltd.

Se også[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Hisila Yami (comrade Pravati) Peoples War and Women's Liberation in Nepal – Purvaiya Prakashan, Raipur, Chhattishgarth, India 2006

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Artikler av Hisila Yami[rediger | rediger kilde]

Omtale av Hisila Yami[rediger | rediger kilde]

  • Party woman (På engelsk. Omtale av Hisila Yani i Kathmandu under våpenhvileforhandlingene sommeren 2003.)
  • Mao's Maids (På engelsk. Av Urvashi Butalia, en indisk forfatter, som tror Yami er gift med Prachanda.)