Hisham Zaman

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Hisham Zaman er filmregissør. Zaman er født i Kurdistan, i den Irakiske delen, og kom til Norge som tenåring. Zaman er utdannet ved Den norske filmskolenLillehammer i 2004.

Zaman fikk sitt gjennombrudd på Kortfilmfestivalen i Grimstad i 2005 der han med kortfilmen Bawke vant fem priser, inkludert Gullstolen og europeiske Prix UIP. Den samme kortfilmen Bawke vant også Amanda for beste kortfilm i 2005. Han har med samme filmen også vunnet filmpriser i Clermont-Ferrand, Aspen, Valencia, San Sebastian, Toronto og Palm Springs. Han har også vært nominert med filmen til European Film Awards 2005, som beste europeiske kortfilm og var invitert til Sundance Film Festival i 2006. Bawke ble også kåret til tiårets beste kortfilm i Norge i 2010[1]

Zaman regisserte novellefilmen Vinterland som fikk kinopremiere i 2007. Filmen var åpningsfilmen i Tromsø Internasjonale Filmfestival dette året. Zaman var også medforfatter til manus på filmen, sammen med Kjell Ola Dahl. Vinterland fikk to nominasjoner til Amanda dette året. Nominasjonene var for beste filmmanuskript og beste mannlige hovedrolle. Filmens mannlige hovedrolleinnehaver Raouf Saraj vant amandaprisen for beste mannlige hovedrolle dette året.

Samarbeidet med Dahl har også resultert i spillefilmen Før snøen faller med premiere i 2013. Før Snøen Faller er åpningsfilmen til Tromsø Internasjonale Filmfestival i 2013.

Filmografi[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ http://rushprint.no/2010/12/bawke-ble-tiarets-norske-kortfilm/

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]