Hinnebregneslekten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hinnebregneslekten
Tunbridge-hinnebregne, Hymenophyllum tunbrigense
Nomenklatur
Hymenophyllum
O. Swartz
Populærnavn
hinnebregneslekten, hinnebregner
Klassifikasjon
RikePlanteriket
DivisjonKarplanter
KlasseBregner
OrdenHymenophyllales
FamilieHinnebregnefamilien
Økologi
Antall arter: > 200
Habitat: fuktige myrområder, kyststrøk
Utbredelse: nordlige halvkule
Inndelt i


Hinnebregneslekten (latin: Hymenophyllum ) er en slekt av flerårige bregner innenfor hinnebregnefamilien. Slekten har mer enn 200 arter, hvor mange av dem henregnes som synonyme arter under flere underslekter.

Artene vokser i fuktige, kystnære strøk i tempererte klimasoner på den nordlige halvkule, ikke minst omkring Atlanterhavet og i Eurasia.

Disse bregnene er flerårige og små, skjøre vekster. Bladene kan være bare noen cellelag tykke, og lett oppløselige. Den norske arten hinnebregne (Hymenophyllum peltatum = wilsonii) er vanskelig å oppdage, bare 5-10 cm høy og ser mer ut som en mose enn en bregne. Bladplatene er bare ett cellelag tykke, og den krypende jordstengelen er liten og tynn. Noen arter er mørkegrønne eller nesten sorte av farge, og likner mindre på "vanlige" bregner enn vi er vant med fra andre bregnefamilier i Europa.

Hinnebregne, her på Godøya på Sunnmøre, er vanskelig å oppdage.


Artene i slekten foretrekker nedbørrike fjell- og kystsrøk som New Zealand (25 arter), Irland, øyene i Atlanterhavet, Vestlandet i Norge (1 art), og østkysten av USA (3 arter). En annen art, tannhinnebregne (Hymenophyllum tunbrigense), vokser innover kontinentet av Europa til Luxembourg i øst. Den har tidligere vært rapportert funnet i Norge, men dette funnet er usikkert.

Av hinnebregneslekten Hymenophyllum vokser en rekke arter på den nordlige halvkule. Til denne slekten regnes ofte også de monotypiske slektene Cardiomanes, Hymenoglossum, Rosenstockia og Serpyllopsis, samt underslektene Hemicyatheon, Craspedophyllum og Mecodium (126 arter).[1] Den monotypiske Rosenstockia vokser bare på Ny-Caledonia i Stillehavet, mens den monotypiske Hymenoglossum bare vokser i Chile. Også Cardiomanes (New Zealand) og Serpyllopsis (Sør-Amerika) er monotypiske, dvs har bare én art. Cardiomanes-arten er synonym med en likenevnt art innenfor Trichomanes, men fylogenetiske studier tilsier at den snarere er en underart av Hymenophyllum.

For en mer omfattende taksonomi, se: Hinnebregnefamilien og Bregneplanter

Arter[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ artikkel i Science Direct Vol 326, Issue 6, juni 2003.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]