Hindarkvartetten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Hindarkvartetten (etablert 1944, nedlagt 1980) var en norsk strykekvartett. Kvartetten spilte mange hundre konserter i konsertsaler innen- og utenlands, medvirket ved en rekke radio- og fjernsynssendinger, spilte inn plater og uroppførte mange norske kammermusikkverk.

Virksomhet[rediger | rediger kilde]

Hindarkvartetten uroppførte mange norske verk i NRK radio og i konsertsaler innen- og utenlands. De var også hyppige gjester i NRK fjernsynet i ulike programmer. Ved Festspillene i Bergen var de hyppige gjester. Blant komponistene som skrev med Hindarkvartetten for øye og øre er Leif Solberg som også hadde undervist Hindarbrødrene i teori og harmonilære i Hindarbrødrenes unge år på Fåberg og Lillehammer. En annen komponist som nøt godt av Hindarkvartettens oppmerksomhet var Edvard Fliflet Bræin.

Johs. Hindar var administratoren, som forhandlet platekontrakter og konsertengasjementer og administrerte kvartetten med velopplagt ro og overblikk. De tre Hindarbrødrene spilte i Bergen Filharmoniske Orkester fram til 1949 da de alle tre ble ansatt i Oslo Filharmoniske Orkester. Johs. Hindar underviste i kammermusikk ved Norges musikkhøgskole noen år og var mangeårig formann for Filharmoniens programkomité. Ved orkestrets framføringer av Gustav Mahlers symfoni nr. 8 spilte han mandolin under Mariss Jansons' ledelse. Alle musikerne i Hindarkvartetten var orkestermusikere på heltid, og prøvevirksomheten måtte finne sted mellom orkestertjeneste, pedagogisk virke og plateinnspillinger.

Besetning[rediger | rediger kilde]

I starten var kvartetten ofte benevnt Bergen Strykekvartett eller Brodal-Hindarkvartetten. Den opprinnelige besetningen var:

Den ungarske fiolinisten og pedagogen Istvan Ipolyi i Bergen instruerte kvartetten de første årene.

Senere medlemmer var:

Gjestemusikere[rediger | rediger kilde]

Av gjestende musikere på blant annet plateutgivelser kan nevnes:

Utgivelser[rediger | rediger kilde]

Priser[rediger | rediger kilde]