Hillesøy kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hillesøy kirke
OmrådeTromsø
BispedømmeNord-Hålogaland bispedømme
Byggeår1889
KirkegårdDet er kirkegård et stykke fra kirken.
Arkitektur
ArkitektD. G. Evjen
ByggematerialeTre
Beliggenhet
Kart
Hillesøy kirke
69°35′53″N 18°01′54″Ø
Hillesøy kirke på Commons

Hillesøy kirke er en langkirke i tre fra 1889Kvaløya i Tromsø kommune, nærmere bestemt på Austein på Brensholmen, lengst sørvest i kommunen.

Blant klenodiene inne i kirken er to tyske alterskap fra rundt 1500. Det har vært kirke på Hillesøy siden middelalderen, men i 1889 ble det bygd ny kirke på Austein inne på Brensholmen. Tidligere omfattet sognet også store bygder på Nord-Senja, slik som Husøy, Botnhamn og flere. Kirken har 304 sitteplasser.

I sognet ligger også Bentsjord kapell.

Inventar[rediger | rediger kilde]

Alterskapet på alteret
Alterskapet på siden i koret
Orgelgalleriet med engler på gallerifronten
Kirken sett fra inngangspartiet

Veggene i kirken er av ubehandlet tre. Forsiden på galleriet er dekorert med malerier av engler, noe som ble gjort i 1931, samtidig som prekestolen ble malt. Det henger to store lysekroner i taket, og der henger det også en modell av en fembøring.

Alterskap[rediger | rediger kilde]

Alterskapet som er plassert på alteret, er et svært godt bevart eikeskap laget i Lübeck i Tyskland mellom 1460 og 1470. Hovedpartiet i skapet er i tre deler, separert av vegger. Den midterste delen er den største, og inneholder en skulptur som er nyere enn de to andre skulpturene i skapet. Midtskulpturen viser Jesus Kristus. Skulpturen til høyre er av Maria som holder Jesusbarnet i hendene, mens den venstre skulpturen viser Marias mor, Anna, som holder Maria i armene. Maria holder igjen Jesusbarnet i sine armer. Dørene viser Jesus på korset og himmelfarten. Alterskapet ble restaurert av Tromsø Museum i 1963.

I koret, på høyre side sett fra kirkeskipet, står det et annet alterskap. Også dette er før-reformatorisk, og skapet har sannsynligvis opprinnelig stått i Baltestad kirke. Skapet har tre skulpturer som viser St. Tomas, Maria Magdalena og St. Andreas.

Prekestol[rediger | rediger kilde]

Prekestolen ble sannsynligvis bygd samtidig som kirken. Den ble malt i 1931, og ble samtidig preget med et gullkors.

Nattverdutstyr[rediger | rediger kilde]

Altersølvet er fra kirken var ny i 1889.

Orgel[rediger | rediger kilde]

Orgelet er fra 1979.

Historie[rediger | rediger kilde]

Trolig var det allerede bygd en kirke på Hillesøy før den første kirken ble bygd på Tromsøya i 1240-50. Ved reformasjonen lå det trekirker og et kapell innenfor dagend soknegrenser: Øyfjord kirke, Baltestad kirke, Hillesøy kirke og Håja kapell. Når disse kirkene ble bygd og akkurat hvor de lå er usikkert. Alle kirkene lå under Trondenes prestegjeld. Hillesøy var i lang tid plaget av mangel på prester og kirken skal ha vært i svært dårlig forfatning i 1716, ifølge Thomas von Westen.

I 1731 ble Hillesøy eget prestegjeld med Øyfjord og Baltestad under seg, før Hillesøy ble lagt under Lenvik i 1759. Baltestad kirke ble da nedlagt. Da Lenvik kirke ble revet i 1855, fikk Hillesøy kirke det gamle alterskapet fra Baltestad i gave.

I 1770 ble det bygget en ny kirke på Hillesøy. Ut over 1800-tallet ble stadig nye områder overført sognet fra Tromsø og Senja, og kirken ble for liten. Det ble derfor bygget en ny kirke i 1889. Plasseringen på Brensholmen var delvis for å gjøre seilingsforholdene fra Senja lettere, delvis for å plassere kirken midt i sognet. Bortsett fra alterskapene ble alt av katolsk inventar kastet i prosessen med å bygge ny kirke.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Hillesøy kirke - 100 år. 1889-1989. Kort historisk minneskrift utgitt til jubileet 20. august 1989., Hillesøy menighetsråd. 1989.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]