Hizb-i-wahdat

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Hezbe Wahdat»)
Hizb-i-wahdat
Stiftet1989
LandAfghanistan
HovedkontorKabul
IdeologiSjiaislam
Grunnlegger(e)Abdul Ali Mazari
Flagg
Nettstedwww.wahdat.net

Hizb-e-Wahdat er et politisk parti i Afghanistan (også henvist til som Wahdat, enhet) som representerer hazarene i regionen. Den ideologiske lederen av partiet var Abdul Ali Mazari, som ble tatt til fange under forhandlinger av Taliban og ble torturert ihjel.

Wahdat-partiet ble tvunget inn i krigen av mujahedin-regjeringen i Afghanistan tidlig i 1990-årene. Etter at en ny regjering ble innsatt, etter kampene etter terrorangrepet 11. september 2001 som nedkjempet Taliban, har Wahdat blitt en viktig maktfaktor i regjeringen.

Wahdat-partiet ble splittet i to fraksjoner, som partiet var grunnlagt fra, i løpet av styret til Taliban. Akbari/Seppar-fraksjonen støttet Taliban. Akbari-fraksjonen kjemper i 2008 om kontrollen over forskjellige distrikt i Oruzgan, Bamiyan og Ghazni-provinsene. Den andre fraksjonen av partiet er kjent som Khalili/Nasr-fraksjonen og er ledet av den hazariske visepresidenten Karim Khalili. Denne fraksjonen er i opposisjon til Akbari-fraksjonen og kjemper mot dem om kontrollen i forskjellige provinser.