Hesterytterteorien

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Hesterytterteorien er en kontroversiell teori lansert av den japanske arkeologen Egami Namio som tar for seg opphavet til det japanske keiserhuset. Ved å studere innholdet i Kofun-graver, massegraver, fra Kofun-perioden (250–500) i Japan, argumenterte Egami at keiserhusets opphav stammet fra et omreisende hesterytterfolk som vandret fra Nord-Asia, gjennom Korea og så til Japan. Argumentene for rytterfolkteorien er altså Egamis tolkning av det arkeologiske materialet i kofun-gravene. Dette dreier seg i største grad om gjenstander og avbildninger av hester og hesteutstyr. Ifølge Egami viste innholdet i gravene en brå overgang, som bare kan ha skjedd dersom de opprinnelige stammesamfunnene som bodde i områdene som i dag regnes som Japan, ble invadert av et mer avansert folk.

Kofun-periodens inndeling[rediger | rediger kilde]

Kofun-perioden blir studert ved å se på ulike materialer funnet i og ved gravene som indikerer forandring og utvikling. Det er vanlig å dele inn Kofun-perioden i tre deler: En tidlig, midtre og en sen fase, basert på utformingen av selve nøkkelhullgravene, men også innholdet funnet i dem. I senere tid har en alternativ fordeling av Kofun-perioden oppstått. I stedet for en tredeling, deles Kofun-perioden, med bakgrunn av det innhentede materialet i massegravene, inn i to deler. Egami er selv tilhenger av en todelt fordeling av Kofun-perioden, der han selv deler perioden inn i en tidlig del, samt en senere del som består av den tradisjonelle midtre og senere delen sammen[1]. Han argumenterer for denne todelingen av innholdet i gravene fordi den første delen av perioden vitner om et japansk stammesamfunn som er fredfylt med det arkeologiske materialet bestående av seremonielle og sørasiatiske materialer, mens neste del er altfor brå og ulik det man finner i den første fasen.

Kontrovers[rediger | rediger kilde]

Teorien har fått lite støtte innen akademia, men blir tatt fram som en kuriositet fra tid til annen. I 1975 viet akademiker Gary Ledyard med sin tekst Galloping along with the Horseriders:Looking for the Founders of Japan[2] teorien oppmerksomhet og forsøkte å se argumenter for og mot. Etter Ledyards bidrag, har teorien fra 1980-årene blitt forkastet av de fleste akademiske miljøene.

Kritikken mot Egamis argumentasjon om en todeling av Kofun-perioden avvises med at Egamis er for snar til å avvise en midtre fase av Kofun-perioden og det argumenteres for at Egamis ikke tar stilling til at historisk arkeologisk materiale kan ha forsvunnet. Den snarlige overgangen i fasene i Egamis Kofun-inndeling er nettopp på grunn av tapt historisk materiale. Et annet argument mot hesterytterteorien er at det heller ikke finnes nok historisk materiale om nordasiatenes aktiviteter på denne tiden eller tiden før Kofun-perioden.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Edwards, Walter. Event and Process in the Founding of Japan: The Horserider Theory in Archeological Perspective. 1983. Publisert i Journal of Japanese Studies, Vol. 9, No. 2 (Summer, 1983, s. 265-295)
  2. ^ Ledyard, Gary. Galloping along with the Horseriders:Looking for the Founders of Japan. 1975. Journal of Japanese Studies, Vol. 1, No. 2 (Spring, 1975)