Herøya kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Herøya kirke
OmrådePorsgrunn
BispedømmeAgder og Telemark bispedømme
Byggeår1957
EndringerRestaurert 1988 og 1992
Arkitektur
ArkitektHelge Abrahamsen og Hans Grinde
TeknikkBetong
ByggematerialeBetong
Beliggenhet
Kart
Herøya kirke
59°06′41″N 9°38′56″Ø
Herøya kirke på Commons

Herøya kirke er en arbeidskirke fra 1957 i Porsgrunn kommune, Telemark fylke. Byggverket er i betong og har 430 plasser, som om nødvendig kan økes til 700 plasser ved åpning av tilstøtende kirkerom og innsetting av ekstra stoler. Til kirken hører et frittstående høytragende klokketårn.(kampanile), også det i betong.

Arkitekter for kirken var Helge Abrahamsen og Hans Grinde. De tegnet også døpefonten. Altertavlen er en emaljemosaikk laget av juvelerfirmaet Tostrup og malt av Arne E. Holm. Orgelet er bygget av J. H. Jørgensen orgelfabrik. Kirkeklokkene er levert av Olsen Nauen Klokkestøperi.

Allerede ved etableringen av Norsk Hydros fabrikkanlegg på Herøya i 1928-1929 var det planer om etablering av en kirke for det økende antallet ansatte. Mange av de utenlandske arbeiderne benyttet seg av den katolske kirken i Porsgrunn, mens de aller fleste måtte til Østre Porsgrunn eller Eidanger kirke. Avstanden fra Herøya «sentrum» til disse kirkene var 4-5 kilometer.

Da Hydro skjenket tomta på «Kirkehaugen» som gave til menigheten, og etter forhandlinger med daværende Eidanger kommune i 1951 tilbød seg å betale halvparten av kostnadene ved kirkereisningen, ble arbeidene igangsatt.

Kirken ble innviet den 25. august 1957 av biskop Johannes Smidt

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Altertavlen er laget av juvelerfirmaet Tostrup, og malt av Arne E. Holm.