Hermann von Oppeln-Bronikowski

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hermann von Oppeln-Bronikowski
Hermann von Oppeln-Bronikowski i Frankrike, juni 1944
Født2. jan. 1899Rediger på Wikidata
Berlin
Død19. sep. 1966Rediger på Wikidata (67 år)
Gaißach
BeskjeftigelseDressurrytter, offiser Rediger på Wikidata
FarHermann von Oppeln-Bronikowski
NasjonalitetTyskland
UtmerkelserDet tyske kors i gull
Jernkorsets Ridderkors med ekeløv og sverd

Hermann Leopold August von Oppeln-Bronikowski (født 2. januar 1899 i Berlin, død 19. september 1966 i Gaißach i Bayern) var en tysk general som deltok i første og andre verdenskrig.

Han var også deltaker i de olympiske leker 1936 i Berlin der han tok en gullmedalje.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Han nedstammen fra den gamle adelsslekten Oppeln-Bronikowski fra Lausitz med stammhus ved samme navn ved Löbau i Oberlausitz, første gang kjent fra skriflig kilde i 1261. Hermann var sønn av sin far ved samme navn, den preussiske general der Infanterie Hermann von Oppeln-Bronikowski (1857–1925) og hans hustru Marianne, født Boehmer (1878–1971).

Virke i det militære[rediger | rediger kilde]

Oppeln-Bronikowski tjenestegjorde etter første verdenskrigs utbrudd som frontoffiser i Frankrike. Etter krigen var han fra 1920 kavaleri-offiser i Reichswehr.

Ved utbruddet av annen verdenskrig (1939) var han kommandør for en rekognoseringsavdeling som rykket inn i Polen, og fra 1941 til 1945 var han stridsvognskommandør i Wehrmacht.

Etter å ha blitt såret i 1943 på Østfronten og påfølgende lasarettopphold ble Oppeln-Bronikowski i 1944 kommandør i Panzer-Regiment 100 i 21. Panzer-Division i Normandie. Von Oppeln anførte et motangrep med sine stridsvogner mot de invaderende styrker umiddelbart etter D-dagen, og ble fortalt av sin overordnede at dersom de ikke klarte å kaste britene tilbake til havs, ville krigen være tapt. Noen av hans tanks klarte å nå frem til kysten, men de måtts kort etter trekke seg tilbake, slik at motangrepet slo feil..[1]

I var han 1945 kommandør i 20. Panzer-Division ved kampene i Schlesien. Han ble forfremmet til generalmajor den 30. januar. I april 1945 startet han med sine enheter under slaget ved Bautzen en vellykket avlastningsoffensiv og gjenerobret Bautzen, som var blitt delvis inntatt av sovjeterne.

Etter kapitulasjonen 8. mai 1945 kom han først i amerikansk og så i britisk krigsfangenskap, en del av tiden i Internierungslager Staumühle, frem til han ble frigitt den 4. juli 1947.

Han var en av dem som Cornelius Ryans intervjuwt da han forberedte sin bok The Longest Day om landgangene i Normandie.

Etter krigen var han sivil rådgiver for oppbyggingen av Bundeswehr.

Han døde av hjerteslag i 1966.

Sportsmann[rediger | rediger kilde]

Oppeln-Bronikowski ble olympisk mester under OL 1936 i Berlin. Han var med på det tyske laget som vant dressurkonkurransen. Laget besto av Heinz Pollay på hesten «Kronos», Oppeln-Bronikowski på «Gimpel» og Friedrich Gerhard på «Absinth».

OL-medaljer[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]