Herman av Slesvig

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hermans gravminne i sandsten, Lund domkirkes krypt. Biskopen er avbildet i høyt relieff, med et kors på brystet og en mitra på hodet. Bispestaven ved hans høyre side. Stenen er formentlig fremstilt av Carl Stenmester,[1] og er plassert ved siden av erkebiskop Birger Gunnersens sarkofag.

Herman (født omkring 1100 på Rhinegnen, død omkring 1150 i Lund i Skåne) var kannik i Lund, som fikk betydning for Lunds fortsatte eksistens som selvstendig erkebispesete i Norden.

Han var sønn av Embrico (Emmerik) – som var i grev Adolf av Saphenbergs tjeneste – og Adeleida. Farens innflytelse var stor, og Herman ville gjøre ham etter. Han forsøkte to ganger på å bli abbed i klosteret Rolduc litt nord for Aachen, men mislyktes begge gangene. Senere fikk han imidlertid ansvaret for Dünwald kloster ved Köln.[2] Etter noen år reiste han til Danmark, som på den tiden også omfattet Skåne i dagens Sverige. Herman slo seg ned i Lund, hvor han ble prest ved domkirken, og fikk det ærefulle oppdraget å bli Lund erkebispesetes utsending til Rom. Der forsøkte han å overbevise paven om å beholde Lund som erkebispesete for hele Norden, og ikke som tidligere bli underlagt Hamburg-Bremens herredømme.[2]

Biskop av Slesvig[rediger | rediger kilde]

Herman lyktes med sitt foretagende, og ble som belønning utnevnt til biskop i Slesvig. Denne var i mellomtiden tildelt en innfødt[klargjør], og da denne (Aage) nøt folkets popularitet, måtte Herman gi seg, hvilket han tok seg meget nær av.[2] Som plaster på såret ga kong Erik Lam ham en del jordegods på Sjælland.

Herman var tilstede ved innvielsen av Lund domkirke i 1145, men døde få år senere.[3] Han ble begravet i domkirken.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Nylander, Marcus: Gravstenar i Lunds domkyrkas krypta. Lunds domkyrkoförsamling, 2006
  2. ^ a b c Bricka, Carl Frederik. «389 (Dansk biografisk Lexikon / VII. Bind. I. Hansen - Holmsted)». runeberg.org (dansk). Besøkt 2. juli 2019. 
  3. ^ «Herman | Gyldendal - Den Store Danske». denstoredanske.dk (dansk). Besøkt 2. juli 2019.