Herland (Askvoll)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Herland er ei bygd lengst vest på Atløyna i Askvoll kommune i Sunnfjord, Sogn og Fjordane, vest for kommunesenteret Askvoll, nord for Vilnesfjorden, og sør for Stavfjorden.[1]

Herland er ei fiskerihavn, hvor gårdsbruk og fiskeri alltid har vært livsnerva. Det i dag to snurpere og noen sjarker som blir drevet fra Herland. Norges eldste gjenlevende krabbefabrikk ligger her. Den hadde over 90 ansatte i sin storhetstid på 1950-60-70-tallet. Herland har to store moloer som ble bygget på 1950-tallet, noe som gjør det til ei god havn i alle værforhold. Det er også ei stor gjestehavn og over 90 faste båtplasser for småbåter, moloene har også djupvannskaier, der større lasteskip kan ligge for lossing og lasting.

Herland har eget vannverk, grendehus og pub/kro. En del hytter er kommet de siste årene. Folketallet har økt med åtte de siste tre årene (i dag 2009).

Islands nasjonalskald Egil Skallagrimson skal ifølge historien ha drept «Atløy Bård» med kniv på Kongsgården på Herland på 900-tallet, dette under et besøk av kongssønnen Eirik Blodøks og hustru Gunnhild. Det antas at det var på Herland (ref kåseri av Knut Landøy), med den begrunnelse at garden ikke kunne sees fra sjøen (eneste på Atløyna som ikke sees fra sjø) og at han sprang tvers over hele øya for å rømme unna øyfolket og kongsmennene.

Under andre verdenskrig hadde tyskerne stilling her, og en befestet radiostasjon på toppen av Skarvikenova ved Brurastakken. På folkemunne kalt «på topp» eller på «tyskerhytta». Stedet ble strategisk valgt i «Festung Norwegen»-planen for sin fenomenale utsikt i alle himmelretninger.

Herland er også fødestedet til kunstneren Oddvar Torsheim.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Herland på Norgeskart.no fra Statens kartverk