Herkelås

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Herkelås
Herkelås med Skauen gård i forgrunnen.
Høyde 80,5 moh.[1]
Primærfaktor 80,5 m[1]
LandNorge
FylkeVestfold
Kommune(r)Færder
Posisjonskart
Herkelås ligger i Vestfold
Herkelås
Herkelås
Herkelås (Vestfold)
Kart
Herkelås
59°08′58″N 10°24′07″Ø

Herkelås er en kolleTjøme i Færder kommune i Vestfold. Herkelås er med sine høye på 80,5 moh. Tjømes høyeste punkt, og det mest karakteristiske med sin stupbratte fjellside mot sørvest. Herkelås er omkring 2 meter høyere enn Holtekjæråsen som ligger litt lenger sør på Tjøme. Som resten av Tjøme består Herkelås av dypbergarten larvikitt. Topografisk er Herkelås delt på langs i Store og Lille Herkelås.

På toppen av Herkelås er det flere gravrøyser fra bronsealder eller jernalder. Totalt er det registrert to gravrøyser på det høyeste punktet på fjellet, og to graver på bakkenivå ved stien mot hulen.

Fra Herkelås er det god utsikt over gårdene Holtekjær og Gjervåg, skjærgården utenfor Tjøme, samt Oslofjorden. En ser blant annet Færder fyr og øya Store Færder.

Herkelås er også kjent for Herkelåshula. Denne hula er blitt til ved at fjellet har sprukket opp og fjellblokker er flyttet slik at det er dannet et hulrom. Hula ligger på le side av det store svaberget som åsen utgjør. I hula er registrert funn etter bosetting av eldre sivilisasjon, og den er registrert som kulturminne. Herkelåshula er vanskelig å finne for ukjente.

Herkelås er turmål for lokalbefolkningen og hyttegjester.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Høyeste fjelltopp i hver kommune». Kartverket. 3. mai 2016. Arkivert fra originalen 15. oktober 2014. Besøkt 23. juni 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]