Here Comes the Sun

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Here Comes The Sun»)
«Here Comes the Sun»
Singel med The Beatles
AlbumAbbey Road
A-side«Oh! Darling»
«Here Comes the Sun»
Format7"
Utgitt5. juni 1970
InnspiltAbbey Road Studios
7. juli 1969
SjangerFolk rock, folk pop, soft rock
Lengde3:05
SpråkEngelsk
PlateselskapApple Records
Komponist(er)George Harrison
Låtskriver(e)George Harrison
Produsent(er)George Martin
The Beatles kronologi
«The Long and Winding Road»
(1970)
«Oh! Darling»/«Here Comes the Sun» «All Together Now»
(1972)
Sanger på Abbey Road
«I Want You (She's So Heavy)»
(6)
«Here Comes the Sun»
(7)
«Because»
(8)

«Here Comes The Sun» er en sang av George Harrison fra The Beatles' album Abbey Road, utgitt i 1969.

Sangen, som er Harrisons mest kjente Beatles-bidrag ved siden av «Something», hadde sin opprinnelse i et samarbeid mellom Harrison og den nære kameraten Eric Clapton som resulterte i sangen «Badge» som ble spilt inn med Claptons daværende gruppe Cream. Det var sangens overgangsvers, «bridge», som dannet basisen for «Here Comes The Sun». Den endelige versjonen av sangen ble skrevet i Claptons hage da Harrison forsøkte å unngå Apple Records endeløse møter.

1969 hadde vært et vanskelig år for George Harrison; han ble arrestert for oppbevaring av cannabis, han hadde fått mandlene fjernet, og han sluttet midlertidig i The Beatles. «Here Comes The Sun» ble skrevet mens Harrison for et øyeblikk følte at han hadde en pause fra disse problemene.

John Lennon var ikke til stede da sangen ble spilt inn på grunn av en trafikkulykke i Skottland. Harrison sang førstestemmen og bakgrunnsstemme, foruten å spille akustisk gitar, kromatisk munnspill, synthesizer, og håndklapping. Paul McCartney sang også bakgrunnstemme og spilte bassgitar og bidro med håndklapping. Ringo Starr spilte trommer og bidro med håndklapping. En rekke ukjente musikere spilte fioliner, celloer, kontrabass, piccolofløyter, tverrfløyter, altfløyter og klarinetter.

Coverversjoner[rediger | rediger kilde]

Den afroamerikanske folk/soul-artisten Richie Havens, som ble kjent for sin ekstatiske opptreden på Woodstock-festivalen, ga ut en versjon av «Here Comes The Sun» i 1971, som nådde en 16.-plass på den amerikanske Billboard-listen.

Den britiske gruppa Steve Harley & Cockney Rebel nådde 10.-plass på de britiske listene i 1976 med sin versjon.

Jazz/soul-artisten Nina Simone ga i 1971 ut et album med tittelen Here Comes The Sun, som blant annet inneholdt hennes egen svært personlige tolkning av Harrisons komposisjon. Simones innspilling av «Here Comes The Sun» regnes av mange kjennere som en av de beste coverversjoner av en Beatles-låt noensinne.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]