Herbert von Bose

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Herbert von Bose

Carl Fedor Eduard Herbert von Bose (født 16. mars 1893 i Strassburg, Elsass, død 30. juni 1934 i Berlin) var en tysk embedsmann og politisk sekretær for Franz von Papen.

Familie[rediger | rediger kilde]

Han tilhørte en gammel katolsk saksisk adelsslekt og var sønn av den keiserlige regjeringsråden Fedor von Bose (1856–1919), avdelingssjef i den keiserlige generaldireksjonen for jernbanen i Elsass-Lothringen, og hans første kone Johanna Dill (1859–1888).

Bose ble 7. oktober 1919 gift i Kassel med Therese Kühne (født 10. november 1895 i Jüterbog, Brandenburg, død 4. desember 1963 i Schopfloch i Schwarzwald), datter av infanterigeneralen Viktor Kühne og Maria von Eschwege.

Liv[rediger | rediger kilde]

Bose var først kongelig prøyssisk kaptein. Som politisk sekretær for visekansler Franz von Papen ble han sjef for visekanslerens presseavdeling. I denne funksjonen var han en av forfatterne av Marburgtalen, som tydelig formulerte den konservative kritikken mot nasjonalsosialismen. Som resultat av denne talen ble han skutt og drept av SS ved sitt skrivebord i 1934 i forbindelse med de lange knivers natt.

Litteratur[rediger | rediger kilde]