Hepatitt C-virus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Hepatitt C»)

Hepatitt C-virus (HCV) er et RNA-virus i gruppen hepatittvirus som ved infeksjon fører til hepatitt (leverbetennelse). Svært mange med infeksjonen er asymptomatiske, men en liten andel er svært alvorlige og fører til utstrakt leverskade og leversvikt eller leverkreft.

Overføring[rediger | rediger kilde]

HCV overføres med blod og andre serum-avledede kroppsvæsker. Vanligste smittemåte i Vest-Europa er sprøytemisbruk. Omtrent 80 % av dem som smittes blir kroniske bærere av viruset. Før man ble kjent med problematikken var spredning på sykehus (nosokomial spredning) en viktig faktor.

Vaksinering[rediger | rediger kilde]

Det finnes vaksine mot hepatitt C, som leger uten grenser bruker og hjelper andre med.[1]

Behandling[rediger | rediger kilde]

Kronisk Hepatitt C behandles i dag med pegylert interferon kombinert med Ribavirin. Avhengig av hvilken undertype Hepatitt C virus du har, og hvordan du svarer på behandlingen, vil du måtte behandles i 24 eller 48 uker. Er du infisert med genotype 1, har du litt over 50 % sjanse for å bli kvitt viruset med 48 ukers behandling. Med genotype 1 må du også ta leverbiopsi før oppstart av behandling er mulig. Er du smittet med genotype 2 eller 3, har du over 80 % sjanse for å bli kvitt viruset med 24 ukers behandling.

Oppdatering: Mot slutten av 2011 ble det lansert nye medisiner for genotype 1, som øker muligheten til å bli frisk til 75–80 %. Ved genotype 1 må man bruke både Ribavirin, Ribitol og de nye medisinene(Sovaldi) samtidig, for å øke sjansen til å bli 100 % frisk. I tillegg må man bruke mye vitamin D-tilskudd. Behandlingstiden er nå lik genotype 1 og 2 ved bruk av medisinen Sovaldi. Sjansen for å bli frisk er dermed like for alle genotyper, men det er fortsatt slik at genotype 1 er den alvorligste av de 3, også når det gjelder mulige bivirkninger under behandlingen. Tidligere var de nye medisinene så dyre at kun noen få fikk behandling med Sovaldi i Norge, men fra begynnelsen av 2018, får alle som har genotype 1 tilbud om behandling.

Nå er behandlingen fri for interferon og det skjedde i 2017 da Vestre Viken tilbød interferon fri behandlingen for alle med hepatitt C men prisen lå på 1.4 mill men har sunket til rundt 350 000 norske kroner pr idag og de fleste blir friske

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Billigere hepatitt C-medisiner redder liv». Leger Uten Grenser. Arkivert fra originalen 23. november 2018. Besøkt 23. november 2018.