Henry Karlsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Henry Nikolai Karlsen»)
Henry Karlsen
Født15. apr. 1912Rediger på Wikidata
Kiby
Død11. okt. 1975Rediger på Wikidata (63 år)
Vadsø kommune
BeskjeftigelsePolitiker, ligningssjef, bonde Rediger på Wikidata
Embete
PartiArbeiderpartiet
NasjonalitetNorge

Henry Nikolai Karlsen (født 15. april 1912 i Kiby i Nord-Varanger, død 11. oktober 1975 i Vadsø) var en norsk politiker for Arbeiderpartiet. Han var Finnmarks første fylkesordfører.

Karlsen begynte som så mange andre på den tid sitt virke i fiskebåten. Men han kom meget tidlig med i det politiske liv, og hadde ved sin død bak seg 40 års medlemskap i Det norske Arbeiderparti. Etter frigjøringen av Finnmark ble han innvalgt som medlem av Nord-Varanger kommunestyre. Her ble han valgt til ordfører i 1946 og satt med vervet fram til kommunen i 1964 ble slått sammen med Vadsø. Deretter var han ordfører i nye Vadsø kommune til 1972, da han selv ba om å bli fritatt.

Han ble valgt som medlem av fylkesutvalget i 1952, og i 1963, da bykommunene ble tilsluttet fylkeskommunene, ble han Finnmark fylkeskommunes første fylkesordfører. Dette vervet hadde han uavbrutt frem til sin død. Han har også møtt på Stortinget flere ganger som varamann for Arbeiderpartiet i Finnmark. Før kommunesammenslåingen var han ligningssjef, men i den nye felleskommunen ble han sosialsjef. De siste årene var tillitsvervet som fylkesordfører en heldagsstilling. Ved sin død hadde han også en lang rekke med styreverv, blant annet formann i Finnmarks fylkes Kraftforsyning og medlem av representantskapet i Norges Bank. Da fylkeskommunen bygde nytt bygg i Vadsø, ble parkområdet rundt bygget gitt navnet Henry Karlsens plass.

Henry Karlsen var gift med Dagmar Elise (pikenavn: Klogh) (f. 1910, d. 1997). Han var sønn av fisker Hilmar Martin Karlsen (f. 1879, d. 1953) og Albertine Bergitte Andreassen (f. 1878, d. 1965).

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]