Henry Kyemba

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Henry Kyemba
Kyemba i 1977.
Født8. des. 1939Rediger på Wikidata
Busoga (Uganda Protectorate)
Død18. okt. 2023[1]Rediger på Wikidata (83 år)
BeskjeftigelsePolitiker Rediger på Wikidata
Embete
  • Minister of Health of Uganda Rediger på Wikidata
NasjonalitetUganda

Henry Kyemba (19392023) var en ugandisk politiker og statsråd. Han er kjent for å ha vært minister under Idi Amin som tidlig flyktet fra hans blodige vanstyre, og skrev boken A State of Blood i 1977.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn, utdannelse[rediger | rediger kilde]

Henry Kisaja Magumba Kyemba ble født i Bunya County i Busoga i Ugandaprotektoratet;[2][3] hans mor var Suzana Babirizangawo Mutekanga og hans far Suleiman Kisajja, som var kolonialadministrator.

Kyemba gikk på lokale barneskoler og deretter på Busoga College Mwiri for sitt Cambridge School Certificate (1951–1956).

Han ble uteksaminert fra Makerere University i 1962 med bacheloreksamen i historie. Han fikk senere mastergrad i historie fra Northwestern University i Evanston i Illinois i USA og Certificate in African studies fra samme universitet. Senere fikk han en honorærgrad i historie fra London University.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Han ble ansatt som distriktskommissær for det britiske protektoratet. Senere ble han privatsekretær for president Milton Obote.

Minister[rediger | rediger kilde]

Den 4. november 1972 ble han utnevnt som kulturminister i Uganda av Idi Amin.[4]

Fra 1974 fungerte han som helseminister og satt i regjering til mai 1977. Han flyktet da til Storbritannia som den første i Amins indre sirkel.[5] Senere samme år fikk han utgitt boken State of Blood. Boken beskriver Kyembas flukt fra Uganda og hvordan Idi Amins terrorregime fungerte.

Etter at Amin var styrtet i 1979 vendte han tilbake til Uganda, men holdt en lav profil. I 1986 ble han innvalgt medlem av grunnlovsforsamlingen og var en periode statsråd for husdyrhold under president Yoweri Museveni.[6]

Død[rediger | rediger kilde]

Henry Kyemba døde av komplikasjoner med diabetes den 18. oktober 2023, i en alder av 84 år.[7]

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]