Henri Didon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Henri Didon
Henri Didon
Født Henri Louis Didon
17. mars 1840
Frankrike Isère i Frankrike
Død 13. mars 1900 (59 år)
Frankrike Toulouse
Yrke Predikant, pedagog og forfatter.

Henri Louis Didon (født 17. mars 1840 i Touvet (Isère), Frankrike, død 13. mars 1900 i Toulouse) var en fransk predikant av Dominikanerordenen, pedagog og forfatter.

Didon er forfatteren bak det olympiske mottoet «citius, altius, fortius» – hurtigere, høyere, sterkere. Mottoet ble brukt av Pierre de Coubertin i 1896, da det beskrev hans visjon for det olympiske ideal på en treffende måte.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

18 år gammel forlot Didon teologistudiene i Grenoble, og gikk inn i Dominikanerordenen i Flavigny. Fire år senere dro han til Roma, hvor han fullførte sine studier, og returnerte til Frankrike som lektor i teologi. Etter en periode som foreleser, ble han predikant i Paris og stod blant annet for begravelsen til Erkebiskop Darboy av Paris, som hadde blitt skutt av kommunister den 24. mai 1871.

I 1879 fikk han kritikk i pressen for en rekke konferanser han holdt rundt temaet oppløsning av ekteskapet. Han avsluttet konferansene etter anmodning fra Erkebiskopen, men utgav en bok på temaet.

Til tross for sin uortodokse prekestil ble han sendt til CorbaraCorsica. Der tilbrakte han syv år mens han skrev på «Life of Christ», hvorpå han dro til Palestina og derfra til Universitetet i Leipzig, Universitetet i Göttingen, og Universitetet i Berlin. I 1887 returnerte han til Frankrike og i 1890 fullførte han bokverket Life of Christ. Boken solgte svært godt og ble snart oversatt til flere språk. Han utgav senere flere verker. Også flere av hans prekener er utgitt og oversatt til engelsk.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]