Hengekamp

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Hengekamp er en alminnelig betegnelse på oppgjør i sportssammenheng som av forskjellige grunner har måttet utsettes. Særlig gjelder dette i seriespill i lagidretter som fotball, håndball, ishockey eller bandy, men uttrykket kan også brukes i forbindelse med andre turneringsspill, enten det gjelder lagidretter eller individuelle turneringer. Eksempler på slike kan være blant andre sjakkturneringer eller tennisturneringer.

Innenfor organiserte idretter er det vanlig at de nasjonale særidrettsforbund setter opp regelverk for hvilke grunner som tillater utsettelse av planlagte kamper eller avbrytelse av pågående kamper, gjerne på grunnlag av føringer fra de forskjellige idretters internasjonale organisasjoner. Det er derfor ikke gitt at alle idretter følger samme regelfortolkninger, eller at alle land har samme regelverk. I denne artikkelen er derfor idretten fotball brukt som eksempel, etter de regler som håndheves etter regelverket til NFF (Norges Fotballforbund).

Norges Fotballforbunds regler omhandler blant annet :

  • §12-2. Endringer i spilleplanen. Omberammelse.
  • §12-3. Utsettelse og avbrytelse av kamper som følge av stenging av baner, sikkerhetsmessige forhold mv.
  • §12-4. Utsettelse på grunn av representasjon på lands- eller kretslag
  • §12-5. Utsettelse på grunn av sykdom eller akutte hendelser.

De etterfølgende paragrafer sier blant annet at seriekamper som blir utsatt eller avbrutt etter ovenfor angitte paragrafer skal spilles så snart som mulig, fortrinnsvis på samme bane og med samme arrangør. Forbundsstyret kan treffe annen bestemmelse for norgesmesterskapskamper, altså cup-spillet, der det er mer vesentlig at én runde er ferdigspilt før neste begynner.

NFF kan dispensere fra regelverket, og dette gjøres av og til i lavere/regionale divisjoner, og ofte for turneringer i lavere aldersgrupper.

Kilder[rediger | rediger kilde]