Help Me, Rhonda

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

«Help Me, Rhonda» er en amerikansk sang, skrevet av Brian Wilson og Mike Love til The Beach Boys. Sangen var den første Beach Boys-sangen (med unntak av Christmas Album) som inneholdt en ledevokal av Al Jardine. Den ble utgitt i mars 1965 på albumet Today! som «Help Me, Ronda». Da hadde den allerede blitt gjeninnspilt. Denne andre innspillingen ble utgitt på single av Capitol Records i april 1965, med den mer velkjente Rhonda-stavingen.

Singlen lå som høyest på førsteplassen i USA, bandets andre amerikanske nummer én-single etter «I Get Around». Sangen er med på de fleste hitssamlinger med The Beach Boys. Typisk nok er det singleversjonen som blir anvendt.

Innspilling[rediger | rediger kilde]

Originalversjonen ble innspilt på to ulike dager i Western Recording Studios i Hollywood 8. januar (instrumentalsporet) og 19. januar 1965 (sangsporet), med Chuck Britz som tekniker og Brian Wilson som produsent. Det er en likhet mellom «Help Me Rhonda» og låten «Fannie Mae» med Buster Brown, som lå på en førsteplass på R&B-listen i 1960.

Instrumentalsporet har med seg Carl Wilson, Bill Pitman og Glen Campbellgitarer, Billy Strangeukulele, Ray Pohlmanbassgitar, Leon Russellpiano, Hal Blainetrommer og timbales, Julius Wechter på claves, Billy Lee RileyMunnspill, Steve Douglas og Plas Johnsontenorsaksofon og Jay Miglioribarytonsaksofon. Al Jardine sang ledevokal med backingvokaler av Carl Wilson, Dennis Wilson, Brian Wilson samt Mike Love.

Sangen ble opprinnelig vurdert som albumspor, men radiostasjoner begynte å spille den og Brian bestemte seg for å omarbeide og gjeninnspille den. Singlen ble innspilt i Universal and Radio Recorders-studioene i Hollywood 24. februar 1965, igjen med Britz som tekniker og Brian Wilson som produsent. På instrumentalsporet var det regulære medlemmer av The Wrecking Crews som Hal Blaine på trommer og Carol Kaye på bassgitar. Medlemmer av The Beach Boys som bidro på instrumentalsporet var Carl Wilson (gitar) og Brian Wilson (akustisk piano og Hammond B-3). Singleversjonen inneholdt igjen Al Jardine på ledevokal med backingvokaler av Carl Wilson, Dennis Wilson, Brian Wilson og Mike Love.

Avbrytelse av Murry Wilson[rediger | rediger kilde]

Innspillingssessionen ble avbrutt av brødrene Wilsons alkoholpåvirkede far, Murry, som kritiserte guttenes entusiasme. Hans kritikk drev Brian Wilson til bristepunktet og Brian ropte et bannord, tok av seg hodetelefonene og konfronterte sin far. Kort etter å ha forsvart sine handlinger forlot Murry studioet og The Beach Boys fortsatte. Lydbåndet fortsatte å spille inn konfrontasjonen, som sirkulerte blant fans. [1]

Hvem var Rhonda?[rediger | rediger kilde]

Før en konsert i Merriweather Post Pavilion sa Brian Wilson: «Det er ingen Rhonda».[2]

Versjoner og utgivelser[rediger | rediger kilde]

Den første versjonen forekommer på albumet Today! som «Help Me, Ronda». Denne innspillingen har en lengde på over tre minutter uten gitar gitarsolo og har et antall falske fade in/fade out avslutninger. Istedenfor at sangen begynner med Jardines vokal er det en kort gitarintro. Den er med på samlealbumet Endless Summer (selv om baksiden av coveret oppgir sangtittelen som «Help Me, Rhonda»).

Singlen, som er i innspilt i et litt raskere tempo, begynner med Jardines vokal og inneholder en forandret tekst («ruined our plans» fra den foregående versjonen er forandret til «shattered our plans»). Singlen ble utgitt 5. april 1965. I tillegg til å toppe den amerikanske listen lå singlen på førsteplassen i Kanada (RPMs nasjonale liste), en femteplass i Sverige, en tiendeplass i Vest-Tyskland og Australia, en andreplass i Singapore, en tredjeplass i Filippinene, en femteplass i Hong Kong og en niendeplass i Irland. Den lå som høyest på en 27.-plass i Storbritannia.

Singleversjonen var med på albumet Summer Days (and Summer Nights!!), som ble utgitt 28. juni 1965. Instrumentalbackingen på denne versjonen ble utgitt i 1990 som bonusspor på CD-gjenutgivelsen av bandets album Stack-O-Tracks fra 1968.

En liten variasjon, «Help Me, Rhonda (Alternate Single Version)» er med på albumet Endeless Harmony Soundtrack fra 1998. Denne tilføyer en ordløs falsettsang fra Brian Wilson i refrenget.

Liveversjoner[rediger | rediger kilde]

Etter å ha blitt The Beach Boys andre nummer én-sang i USA, ble den regulær i liverepertoaret. Den finnes på to livealbumer med The Beach Boys: The Beach Boys in Concert fra 1973 og Good Timin': Live at Knebworth England 1980. Brian Wilson spilte den også inn og ble utgitt på hans livealbum Live at the Roxy Theatre fra 2000. Sangen ble fremført av Ricky MartinAn All-Star Trbiute to Brian Wilson i 2001.

Coverversjoner[rediger | rediger kilde]

Johnny Rivers' coverversjon fra 1975 på hans album New Lovers and Old Friends (med assistanse fra Brian Wilson på backingvokalene) lå på en 22.-plass på Billboard Hot 100-listen.

Jan & Dean og the Bel-Air Bandits hadde en coverversjon på deres album One Summer Night/Live fra 1982.[3]

En langsom, reflekterende coverversjon forekom på albumet Toxic Swamp And Other Love Songs fra 1998 med Kenny Young and The Eggplants.

Coverversjonen til Kevin Max forekom på albumet Making God Smile: An Artists' Tribute to the Songs of Beach Boy Brian Wilson fra 2006.

Al Jardine spilte inn en coverversjon med Steve Miller i 2010. Den ble utgitt på hans soloalbum A Postcard from California.

Norske versjoner[rediger | rediger kilde]

Rune Dahl og Eldar Vågan har skrevet norske tekster. Dahls versjon har tittelen «Heida Freidig», mens Vågans versjon heter «Hjelp meg Ragna».

Innspillinger[rediger | rediger kilde]

År Sangtittel Albumtittel Artist Tekstforfatter Platetype Platemerke og katalognummer
1979 «Heia Freidig» The Firestones Rune Dahl Single Freidig-79
1989 «Hjelp meg Ragna» Tempo Vazelina Bilopphøggers Eldar Vågan LP
CD
Slagerfabrikken/Opal SSLP 99010
Slagerfabrikken/Opal SSCD 99010

I populærkulturen[rediger | rediger kilde]

  • I sitkomen Alf fra 1980-tallet og spinoff-tegnefilmserien ble Alfs kjæreste fra hans hjemplanet Melmac kalt Rhonda som en referanse til denne sangen.
  • Sangen forekom i filmkomedien Short Circuit 2 fra 1988 for å hjelpe Ben og Fred med å komme ut av en dypfryser som de var låst inne i.
  • I nyinnspillingen av That Darn Cat fra 1997 ble sangen anvendt til å hjelpe Patti Randall med å forstå gåten i armbåndsåret Hell og forstod at budskapet egentlig betød Hjelp.
  • I en episode av Seinfeld, The Soul Mate, sa Jerry «Oh, help me Rhonda» som et svar på Georges kommentar om at hans sjef trodde at George drepte Susan.
  • Én episode fra sesong én av CW-serien 90210 hadde tittelen Help Me Rhonda. Episoden var sentrert omkring tilstedeværelsen av en rollefigur med det navnet.
  • I episoden Beach Boy Bingo av TV-serien Full House forsøkte Danny, Joey og Jessy å vinne Beach Boys-billetter fra en navnet på den sangen-konkurranse på radio. Tre sekunder av «Help Me Rhonda» ble avspilt og, uten at de visste om det, var DJ på telefonen og forsøkte å vinne den samme konkurransen. Hun kjente ikke sangtittelen, så hun spurte vennen Kimmy Gibbler og sa: «Help Me, Gibbler!», hvorpå verten ba henne om å gjenta svaret. Hun svarte umiddelbart «Help Me...» og Danny, Joey og Jesse løp inn og ropte «RHONDA».
  • I episoden Road to Tokyo av Full House forsøkte Jesse å synge sangen på japansk, men så mistet hans tolk stikkordkortet og Jesse begynte å nevne japanrelaterte saker (Honda, Godzilla osv.) i stedet.
  • I The Old and the Restless, sesong to, episode tolv, av Psych henspilte Shawn til denne sangen gjennom å si «Help me, help me, help me..Rhonda!».

Referanser[rediger | rediger kilde]