Helikopterplass

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Helikopterplass ved Niagarafallene i Ontario i Canada.

En helikopterplass (også kalt heliport) er en flyplass beregnet utelukkende for helikoptre. Det er et hvert område på land, vann, bygning, skip eller annen fast eller flyttbar innretning der helikopter foretar start, landing, taksing eller er oppstilt. Helikopterplasser, som flyplasser, deles i naturlige landingsplasser og forberedte landingsplasser. Helikopterplasser på faste og flytende oljeplattformer og på skip kalles helikopterdekk.

Helikopterplasser og helikopterdekk som benyttes til passasjerflyging er vanligvis bygd og drevet i samsvar med myndighetskrav. Disse kravene er basert på ICAOs internasjonale standarder.

Helikopterplasser i Norge[rediger | rediger kilde]

De fleste forberedte helikopterplasser i Norge er tilknyttet flyplasser, sykehus, oljeplattformer eller skip.

I Norge er det en helikopterplass, Værøy helikopterhavn, som har regulær rutetrafikk.

Naturlig helikopterplass

Bruk av naturlige landingsplasser i Norge er regulert gjennom motorferdselloven og kommunale forskrifter.[1][2] Bruk av offshore helikopterdekk er regulert gjennom egen forskrift.[3]

Bygging og drift[rediger | rediger kilde]

I Norge skal helikopterplasser på land som har med enn tolv landinger per uke tilfredsstille kravene i luftfartsregelverket og ha konsesjon og særskilt godkjenning fra Luftfartstilsynet.[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Kan jeg lande andre steder enn ved godkjente flyplasser?». Luftfartstilsynet. Besøkt 11. januar 2024. 
  2. ^ miljødepartementet, Klima-og (5. oktober 2021). «Bruk av snøskuter og andre motorkjøretøy i naturen». Regjeringen.no. Besøkt 11. januar 2024. 
  3. ^ «Forskrift om endring i forskrift om luftfart med helikopter - bruk av offshore helikopterdekk - Lovdata». lovdata.no. Besøkt 11. januar 2024. 
  4. ^ «Krav til landingsplasser». www.luftambulanse.no (norsk). Besøkt 11. januar 2024. 
Stor (militær) helikopterplass

.