Helga Helgesen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Helga Helgesen
Født16. mars 1863[1]Rediger på Wikidata
Hønefoss
Død30. mars 1936[1]Rediger på Wikidata (73 år)
Oslo
BeskjeftigelseLærer
PartiVenstre
NasjonalitetNorge
Medlem avNorsk Kvinnesaksforening

Helga Bernhardine Helgesen (1863–1936) var en norsk lærer og kokebokforfatter, og en pionér i arbeidet med å få faget skolekjøkken inn på timeplanen i norsk skole.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Helgesen var lærer på Kampen skole fra 1889. Hun vokste opp på Norderhov, hadde tatt middelskoleeksamen og arbeidet en tid som guvernante. I 1887 tok hun lærerinneeksamen på Nissen pikeskole og begynte som lærer på Tøyen før hun kom til Kampen.

I 1890 hadde Dorothea Christensen satt i gang skolekjøkkenundervisning i Sandefjord, og Helga Helgesen hadde lest Christensens artikler om forsøket. Helgesen mente det viktigste var å lære jentene «huslig økonomi», som hun selv kalte faget. Med støtte fra overlærer Tellefsen sendte hun inn søknad om å få igangsette skolekjøkkenundervisning på Kampen skole. Søknaden ble ikke imøtekommet av skolemyndighetene.[trenger referanse]

Helgesen sørget deretter for å bedre sine kunnskaper i faget. Hun dro til Glasgow og utdannet seg, og i 1891 ble forsøksundervisning påbegynt ved Kampen skole. I 1892 satte hun igang «Statens kurs til utdannelse av skolekjøkkenlærerinner», også på Kampen, noe som la grunnlaget for Statens lærerskole i husstellStabekk fra 1909. I 1894 utga hun sammen med Dorothea Christensen og Margrethe Christensen[2] Kogebog for folkeskolen og hjemmet.

Kvinnesak[rediger | rediger kilde]

Hun var hovedstyremedlem i Norsk Kvinnesaksforening i 1890-årene.[3]

Æresbevisninger[rediger | rediger kilde]

Statue av Helga Helgesen utenfor Kampen skole.

Hun har fått en egen plass i Oslo oppkalt etter seg, etter at Helga Helgesens gate skiftet navn til Jordal terrasse. Plassen ligger ved foten av Enerhaugen i krysset mellom Åkebergveien og Grønlandsleiret.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Norsk biografisk leksikon, oppført som Helga Bernhardine Helgesen, Norsk biografisk leksikon ID Helga_Helgesen, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Norsk biografisk leksikon. 2 : Bry-Ernø. Kunnskapsforl. 2000. s. 164. ISBN 8257307343. 
  3. ^ Nylænde. Christiania: Foreningen. 1896. s. 181. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]