Helena Modrzejewska

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Helena Modrzejewska
Født12. okt. 1840[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Kraków[5][6]
Død8. apr. 1909[7][1][3][8]Rediger på Wikidata (68 år)
Newport Beach
BeskjeftigelseSkuespiller, teaterskuespiller Rediger på Wikidata
BarnRalph Modjeski[9]
NasjonalitetUSA
Polen
Det russiske keiserdømmet
GravlagtCmentarz Rakowicki

Helena Modrzejewska (1880) malt av Tadeusz Ajdukiewicz

Helena Modrzejewska (født 12. oktober 1840 i Kraków, død 9. april 1909 i Newport Beach) var en berømt polsk skuespillerinne. Hun spesialiserte seg i dramatiske og shakespearske roller, og regnes som en av 1800-tallets fremste teaterskikkelser («Stjernen av de to kontinenter»). Hun ble også anerkjent som en av epokens vakreste kvinner.

Modrzejewska ble født som Jadwiga Helena Misel i Kraków i 1840. Moren hennes, Józefa Benda (med pikenavnet Misel), var lærer og musiker. Helenas biologiske far døde før hun ble født, og farsrollen ble overtatt av Michał Opid, en venn av moren. Helena vokste opp i en familie bestående hovedsakelig av skuespillere, og fattet tidlig interesse for det dramatiske teater.

Som skuespiller debuterte hun i 1861 i Bochnia, som medlem av en gruppe omreisende amatørskuespillere på reise rundt i Galicias landsbygder. Her spilte hun blant annet med Gustaw Zimajer Modrzejewski, som hun fikk to barn med – Rudolf og Maryla. Før møtet med Gustaw hadde hun brukt etternavnet Opid, men i Bochnia debuterte hun under navnet Modrzejewska. Forholdet deres varte kun i 4 år, da Gustaws innstilling til henne og hennes datters død førte til at hun sammen med Rudolf forlot ham og reiste til Kraków, hvor hun opptredet fra 1865 til 1869.

I løpet av sitt opphold i Kraków spilte hun 110 nye roller i 360 forestillinger. I 1868 giftet hun seg med Greve Karol Bodzenta Chłapowski, og flyttet til Warszawa, hvor hun forble i 7 år. I Warszawa fikk hun stillingen som ledende komedie- og dramatiske skuespillerinne i Warszawskie Teatry Rządowe (dagens Teatr Narodowy (Nasjonalteateret)), og tok byen med storm. Her stiftet hun vennskap med blant annet Józef Chełmoński, Stanisław Witkiewicz, Adam Chmielowski, Henryk Sienkiewicz og Władysław Żeleński.

Helena Modrzejewska i Alexandre Dumas’ Camille (1878)

I 1876 reiste hun sammen med sin mann og sønn og en gruppe venner (deriblant Henryk Sienkiewicz) til USA (hun ble amerikansk statsborger i 1883), men den lille polske kolonien de grunnla i Anaheim i Sør-California ble en økonomisk fiasko. Pengemangel tvang Modrzejewska til å lære seg språket raskt og gjenoppta det sceniske arbeidet. I 1877 debuterte hun med sensasjonell suksess – og det til tross for sin polske aksent og svake kjennskap til språket – i San Francisco i Scribes Adrienne Lecouvreur.

Debuten i San Francisco ble starten på en eventyrlig karriere, og samme år begynte hun den første av i alt 26 turneer (i årene 18771907) i Nord-Amerika, hvor hun spilte i over 200 forestillinger. I 1883 spilte hun i den første oppsetningen av Ibsens Et Dukkehjem på det nye kontinentet. I USA debuterte hun og ble senere kjent som Helena Modjeska – en forenklet skriveform av hennes sceniske navn Modrzejewska i Polen.

Med sitt spill sikret hun seg status som en av 1800-tallets fremste og mest respekterte shakespearske skuespillere i Amerika. Hun spilte også i Praha og London, og dro dessuten på tre turneer til Storbritannia. Fra 1879 kom hun ofte på besøk til Polen, hvor hun gjestespilte i Kraków, Warszawa, Lviv og Galicia. Hun døde i en alder av 69 år i Newport Beach i California, og er gravlagt på Rakowicki-kirkegården i Kraków.

Modrzejewska hadde til sammen 260 roller i sitt repertoar, hvorav 35 var på engelsk. Hun var en ivrig tilhenger av det shakespearske teater, og spilte i 17 roller av den kjente forfatteren (blant annet som Ophelia, Lady Macbeth, Julie, Desdemona og Rosalind). Hun spesialiserte seg også i de romantiske dramaer av Juliusz Słowacki og Friedrich Schiller, og oppnådde stor anerkjennelse i dramaene av Henrik Ibsen (Nora), Stanisław Wyspiański, Alexandre Dumas den yngre (Kameliadamen), Eugène Scribe, Ernest Legouvé (Adrianna Lecouvreur) og mange andre. Hennes spill var karakterisert av en stilisert realisme og nøysomhet rundt den psykologiske sannsynlighet og riktighet av enhver detalj. Alle hennes kreasjoner var individuelle, med et unikt kraftig dramatisk uttrykk.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Internetowy Polski Słownik Biograficzny, Internetowy Polski Słownik Biograficzny ID helena-jadwiga-modrzejewska-wiesz, oppført som Helena Jadwiga Modrzejewska[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ www.fembio.org, besøkt 5. mai 2019[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Find a Grave, oppført som Helena Modjeska, Find a Grave-ID 11274, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Internet Broadway Database, oppført som Helena Modjeska, Internet Broadway Database person-id 22225, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ en.wikisource.org[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ Sejm-Wielki.pl profil-ID 2.1015.264[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  8. ^ Social Networks and Archival Context, oppført som Helena Modjeska, SNAC Ark-ID w6bg2sv7, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  9. ^ National Register of Historic Places, NRHP ID 72000244[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]