Heinenoordtunnelen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Heinenoordtunnelen

StedBarendrecht, Binnenmaas
StrekningRiksvei A29
Åpnet1969
Lengde614 m
Høydemeter28 muh.
Kart
Heinenoordtunnelen
51°49′56″N 4°30′42″Ø

Heinenoordtunnelen ligger sør for Rotterdam i den nederlandske provinsen Zuid-Holland. Den ble bygget for å overta den rollen Barendrechtsebroen hadde som forbindelse mellom Hoeksche Waard og øyen IJsselmonde og går under elven Oude Maas. Riksvei A29 er lagt gjennom tunnelen, som er oppkalt etter landsbyen Heinenoord like ved.

Joop Bakker, som da var minister for det nederlandske departementet for offentlige arbeider og vannforvaltning åpnet tunnelen 22. juli 1969.

Den første Heinenoordtunnelen har to rør, opprinnelig var det to motorveifiler og en fil for langsom trafikk og syklister. I 1991 ble tunnelens kapasitet midlertidig økt ved at det østlige røret mistet filen for langsom trafikk, som ble omgjort til motorveifil.

I 1990-årene ble Heinenoordtunnel nummer to bygget, og nå blir all langsom trafikk ført gjennom denne. Den var den første boretunnelen i Nederland. Da den ble åpnet, ble den første Heinenoordtunnelen utvidet til 2 x 3 motorveifiler.

Landbruksmaskiner hadde akkurat nok plass til at de for egen maskin kunne kjøre gjennom tunnelen, som hadde en hellingsgrad på 1:15. Det var ikke mulig for syklistene å bruke en så bratt tunnel, for dem var maksimal hellingsgrad på 1:30. For disse trafikantene ble da også et «tårn» i hver ende av tunnelen bygget. I hvert tårn er det en rulletrapp og en stor heis. Tunnelene er åpne 24 timer i døgnet.

16. september 1999 åpnet prins Willem-Alexander den andre Heinenoordtunnelen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]