Hedi Stadlen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hedi Stadlen
Født6. jan. 1916Rediger på Wikidata
Wien
Død21. jan. 2004Rediger på Wikidata (88 år)
BeskjeftigelseMusikkforsker, filosof Rediger på Wikidata
Utdannet vedNewnham College
EktefellePieter Keuneman (19391946)
Peter Stadlen
BarnNicholas Stadlen
NasjonalitetØsterrike

Hedi Stadlen (født 6. januar 1916 i Wien, Østerrike, død 21. januar 2004) var en østerriksk jødisk filosof og politisk aktivist.

Stadlen var en av en håndfull europeiske radikale som var bosatt på Sri Lanka. Hun var en av dem hvis liv ble sterkt påvirket av spredning av den virulente fascismen som blomstret i Europa1930-tallet. Begge hennes foreldre var assimilerte ikke-jøder. Stadlen ble sendt for å studere ved en progressiv skole i Wien som ble grunnlagt av den polsk-jødiske feministen Eugenia Schwarzwald. Stadlen studerte filosofi ved universitetet i Wien der en av hennes forelesere var professor Moritz Schlick som ble skutt av en sinnsforvirret student. Studenten ble senere løslatt og hyllet som en helt.

Den kapitalistiske krisen, fascisme og utbruddet av den spanske borgerkrigen trakk Stadler mot Communist Party of Great Britain. Stadler giftet seg med Pieter Keuneman i Sveits i september 1939. Året etter reiste begge to til Sri Lanka der Keuneman ble en ledende skikkelse innenfor det politiske partiet Lanka Sama Samaja Party (LSSP). Etter den andre verdenskrig ble avsluttet i 1945, returnerte Hedi Keuneman til Europa og hun ville reise til USA men som kommunist ble hun nektet tilgang til landet, hvor hennes far døde i 1942. Stadler valgte å ikke å vende tilbake til Sri Lanka og hun søkte om skilsmisse fra Pieter Keuneman. Stadler giftet seg igjen og bosatte seg i Hampstead i London.