Tamara Bunke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Haydée Tamara Bunke Bider»)
Tamara Bunke
FødtHaydée Tamara Bunke Bider
19. nov. 1937[1][2]Rediger på Wikidata
Buenos Aires (Argentina)[2]
Død31. aug. 1967[1][2]Rediger på Wikidata (29 år)
Provinsen Vallegrande (Bolivia)
BeskjeftigelseRevolusjonær, spion, journalist, oversetter, partisan, militært personell Rediger på Wikidata
Utdannet vedHumboldt-Universität zu Berlin[2]
Universitetet i Havanna[2]
SøskenOlaf Bunke
PartiSozialistische Einheitspartei Deutschlands
NasjonalitetØst-Tyskland
Argentina[2]
GravlagtChe Guevara Mausoleum

Haydée Tamara Bunke Bider (1937–1967), bedre kjent som Tania eller Tania the Guerrillera, var spion / hemmelig agent for DDR, kommunistisk revolusjonær og den eneste kvinne som kjempet sammen med geriljaen i Bolivia som ble ledet av Che Guevara.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Hun ble født den 19. november 1937 i Buenos Aires i Argentina som datter av Erich Bunke og Nadia Bider. Begge var kommunister og jøder som hadde flyktet fra Tyskland i 1930-årene for å unnslippe nazistene. I 1952 flyttet familien til Den tyske demokratiske republikk og i en alder på 18 år ble hun medlem av det Østtyske kommunistpartiet, SED.

I løpet av 1950-årene studerte hun statsvitenskap ved Humboldt-universitetet i Berlin.

Stasi[rediger | rediger kilde]

Etter eksamen begynte hun å arbeide i landets etterretningstjeneste, Stasi, og hadde i denne tiden flere oppdrag i utlandet. Reisene gikk til land i Europa og Sør-Amerika. Hun opererte under flere dekknavn og utga seg ofte for å være student innen folklore.

Tilbake i DDR i 1960 fungerte hun som tolk for Che Guevara og en cubansk handelsdelegasjon som var på besøk i landet. Inspirert av den cubanske revolusjonen og Che Guevara, dro hun i 1961 til Cuba. Mens hun var der deltok hun i arbeidsbrigader, i alfabetiseringskampanjen og arbeidet i Utdanningsdepartementet, ICAP (Instituto Cubano de Amistad con los Pueblos) og den cubanske kvinnebevegelsen. Hun reiste også sammen med Che Guevara til flere land i Latin-Amerika, og det var i denne perioden at hun tok navnet «Tania».

I november 1964 reiste hun til La Paz i Bolivia som hemmelig agent for Che Guevara og hans planer om å bistå til revolusjon i Bolivia. I La Paz arbeidet hun som lærer under navnet Laura Gutiérrez Bauer mens hun samlet informasjon. I 1966 sluttet hun seg til en boliviansk geriljagruppe ledet av Juan Vitalio Acuña.

Drept i Bolivia[rediger | rediger kilde]

Den 31. august 1967 ble geriljagruppen overfalt av bolivianske soldater da de krysset elven Río Grande ved Vado del Yeso. Bunke Bider og åtte andre geriljasoldater ble drept i kampene. Kroppen hennes ble tatt av elven og ble funnet igjen 6. september av bolivianske soldater. Hun ble gravlagt neste dag i nærheten av de andre i hennes geriljagruppe.

Levningene hennes ble funnet 31. oktober 1998 og overlevert cubanske myndigheter. Sammen med Che Guevara og ni andre geriljasoldater fra Bolivia-kampanjen, er hun gravlagt i Guevaras mausoleum i Santa Clara på Cuba.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b FemBio-Datenbank, oppført som Tamara Bunke, FemBio-ID 4752, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b c d e f Tania la guerrillera y la epopeya suramericana del Che[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ http://www.latinamericanstudies.org/guerrilla/tania6.htm]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Estrada, Ulises (2005) «Tania: Undercover with Che Guevara in Bolivia», Ocean Press, ISBN 1-876175-43-5
  • Guevara, Che «The Bolivian Diary: The authorized edition», Ocean Press, ISBN 1-920888-24-1

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]