Makkabeerne

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Hasmoneere»)
Makkabeerne har sitt navn etter den store jødiske opprørshelten Judas Makkabeus, her representert med sverd.

Makkabeerne[a] var en jødisk slekt, hasmoneerne, og det generelle navnet på en jødisk opprørshær som tok kontroll over Judea som til da, på midten av 200-tallet f.Kr., hadde vært underlagt det hellenistiske Selevkideriket. Makkabeerne grunnla det hasmoneiske dynasti som styrte Judea fra 164 f.Kr. til 63 f.Kr. Dynastiet sikret jødisk religionspraksis, økte omfanget og grensene til Israels land, og reduserte innflytelsen til hellenistisk sivilisasjon og hellenistisk jødedom.

Som familie og dynasti begynte makkabeerne med det jødiske opprøret ved presten Mattatias som i 167 f.Kr. rasende slo hjel en hellenistisk representant og øvrighetsperson fra Selevkideriket som hadde forlangt at han skulle ofre til de greske guder. Det synes som om det var Mattatias' sønn, Judas makkabeeren, som kom til å skape navnet eller ble assosiert med det, muligens grunnet hans råskap i krig og ved at han svingte en hammer eller en slegge. Flere av slektens medlemmer ble deretter høvdinger og ledere i Judea, samtidig som de innehadde stillingen som yppersteprester.

Navnet[rediger | rediger kilde]

Navnet makkabeer[1] er ofte benyttet som synonym for hele det hasmoneiske dynasti, men de egentlige makkabeere var Judas Makkabeus og hans fire brødre (de fem sønnene til Mattatias). Navnet var Makkabeus («Makkabeeren») var et personlig tilnavn til Judas[2] og ble også benyttet av senere generasjoner som ikke var direkte hans etterkommere.

En forklaring på navnets opprinnelse er at det er avledet fra arameiske makkaba, «hammeren», i anerkjennelse av Judas' råskap eller fryktløshet i kamp.[3] Den tradisjonelle jødiske forklaringen er at Makkabeus er et akronym for et vers i Tora som var krigsropet til makkabeerne, «Mi chamocha ba'elim YHWH», «Hvem er som du blant gudene, Herre?»,[4] foruten også å være et akronym for Matityahu Kohen ben Yochanan. Forskeren og poeten Aaron Kaminka har argumentert at navnet er en korrupsjon av Machbanai, et ledende kommando i hæren til kong David av Israel, se Første Krønikebok 12:13[5]

Fotnoter[rediger | rediger kilde]

Type nummerering
  1. ^ hebraisk: מכבים‎ eller Maqabim, מקבים, Machabi eller Machado fra latin (marculatum) som betyr «Hammer» (gresk: Μακκαβαῖοι, /makav'εï/

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Latin: Maccabaeus, gresk: Makkabaios, fra hebraisk maqqeb et, hammer eller slegge (Oxford English Dictionary).
  2. ^ Første Makkabeerbok 2:4 (engelsk tekst)
  3. ^ «The Machabees» i: Catholic Encyclopedia. New York: Robert Appleton Company. 1913.
  4. ^ Nettbibelen: Andre Mosebok 15:11
  5. ^ «What does Maccabee mean? - Ask the Rabbi», Oztorah.com