Harry McShane

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Harry McShane
Født7. mai 1891Rediger på Wikidata
Glasgow
Død12. apr. 1988Rediger på Wikidata (96 år)
BeskjeftigelseIngeniør, selvbiograf Rediger på Wikidata

Harry McShane (født 7. mai 1891, død 12. april 1988) var en skotsk sosialist og en nær kollega av John Maclean.

Han ble født inn i en romersk-katolsk familie og var marxist. Han var involvert i en antikrigs-bevegelse under den første verdenskrig. I mellomkrigstiden var han medlem av organisasjonen Tramp Trust Unlimited. Han var i likhet med John Maclean, medlem av det britiske sosialistpartiet. Men han valgte å bli med i Communist Party of Great Britain, da dette partiet ble dannet i 1920.

McShane var en sterk tilhenger av Sovjetunionen, og han besøkte landet i 1932. Han ble sjokkert over noe av det han fikk se der, særlig arbeidsforholdene i en kullgruve i Donbas-regionen, som han senere beskrev som å være som noe fra det forrige århundre. Han møtte også en ung amerikansk journalist som hadde kommet til Sovjetunionen som en sterk tilhenger av landet, men som snart var blitt desillusjonert, særlig over det faktum at folk noen ganger forsvant uten at noen stilte spørsmål. McShane husket senere at hans tro på Sovjetunionen fremdeles holdt seg sterk etter besøket, men at han begynte å få sine tvil etter utenlandsturen.

McShane hadde en rekke uenigheter med kommunistpartiet, særlig over det politiske dokumentet The British Road to Socialism som han betraktet som for reformatisk; til slutt uttalte han at han ville forlate kommunistpartiet, men han forble en overbevist sosialist for resten av livet. Harry McShane publiserte sin selvbiografi «No Mean Fighter» i 1978. Han døde i 1988, i en alder av 97 år.