Harald Grytten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Harald Grytten
Født5. desember 1938
BeskjeftigelseHistoriker Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge
UtmerkelserMøre og Romsdal fylkes kulturpris (1991)
St. Olavs Orden

Harald Grytten (født 5. desember 1938 i Ålesund) er en norsk filolog og byhistoriker.

Utdanning[rediger | rediger kilde]

Grytten har hovedfag i nordisk fra Universitetet i Bergen fra 1973 med hovedoppgava Ei gransking av talemålet på Midøy.

Yrkesliv[rediger | rediger kilde]

Fra 1973 til 1993 var Grytten bestyrer for Aalesunds Museum.[1] Han er kjent som ekspert på Ålesunds historie, og har utgitt en rekke bøker om byen Ålesund og folket der. Gjennom sitt virke som museumsmann arbeidet han for bevaring av det opprinnelige bygningsmiljøet i Ålesund, og har mye av æra for at ålesunderne gjenoppdaget jugendstilen som preget mye av bysentrum slik det ble reist etter bybrannen i 1904.

Grytten er også en foredragsholder som gjennom sine byvandringer formidler byens historie med stort engasjement. I 2004 fikk Grytten Kommunikasjonsprisen i Møre og Romsdal på bakgrunn av en nominasjon som la vekt på hans sjeldent tydelige og konsekvente kommunikasjon ved bruk av enkle virkemidler. Prisen deles ut av Kommunikasjonsforeningens lokallag i Møre og Romsdal.

Hedersbevisninger[rediger | rediger kilde]

I forbindelse med Gryttens 50-årsdag i 1988 ble han hedret med utgivelsen Festskrift til Harald Grytten: Ålesund i mitt hjerte.

I 2010 ble han utnevnt til ridder av 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs orden «for hans betydningsfulle innsats for norsk kulturarv.»[2] Det ble samtidig opplyst at hans innsats innen by- og lokalhistorie var vektlagt ved beslutningen om ordenstildeling.

I 2013 ble en skulptur som forestiller Grytten avduket i Ålesund. Statuen har tittelen «Byvandreren». Den er utformet av kunstneren Olav Leon Roald, etter et initiativ fra «Nytt i uka»[klargjør] som skulle markere sitt 25-års jubileum og det med ei gave til byen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Vandring i Ålesund». 1983-01-24. 12. oktober 2015. Besøkt 28. oktober 2023. «Ålesundspatrioten og museumsstyreren Harald Grytten viser fram gamle og nye sider ved hjembyen.» 
  2. ^ Utnevnelse til St. Olavs Orden, kongehuset.no, besøkt 9. april 2010.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]