Hara-Kiri

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
For det japanske selvmord, se stavingen Harakiri

Hara-Kiri var et fransk satirisk månedsblad som først utkom i 1960. Det ble startet av Georges Bernier, François Cavanna og Fred Aristidès. Et ukentlig motstykke, Hara-Kiri Hebdo, tilkom i 1969.

Blant bidragsyterne var Melvin Van Peebles, Jean-Marc Reiser, Roland Topor, Jean Giraud (Moebius), Georges Wolinski, Gébé, Cabu, Delfeil de Ton, Jean-Claude Fournier, Jean-Pierre Bouyxou og Bernhard Willem Holtrop. I 1966 publiserte det Les Aventures de Jodelle, tegnet av Guy Peellaert og skrevet av Pierre Barbier.

Hara-Kiri-utgavene, med undertittelen «Journal bête et méchant» («stupid og voldsomt magasin»), tok stadig for seg det etablerte, det være deg politiske partier og institusjoner som kirken og staten. Fra 1961 til 1966 var månedsbladet forbudt av den franske regjering.

Hara-Kiri Hebdo blir Charlie Hebdo[rediger | rediger kilde]

I november 1970, etter Charles de Gaulles død i sitt hjem i Colombey-les-Deux-Églises, utkom ukeutgaven Hara-Kiri Hebdo med overskriften « Bal tragique à Colombey : 1 mort » («Tragisk ball i Colombey: 1 død»). Overskriften var inspirert av en tragedie åtte dager tidligere, en brann i brann i et diskotek der 146 omkom. Som følge ble magasinet straks og permanent forbudt for salg til mindreårige og fikk reklameforbud av innenriksminister Raymond Marcellin.

Charlie Hebdo ble startet rett etterpå. Charlie skulle sikte til General de Gaulle (sa Georges Wolinski); men det fantes også et annet magasin fra Éditions du Square, Charlie Mensuel, som var oppkalt etter skikkelsen Charlie Brown fra Charles M. Schulz' Knøttene.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]