Happiness (film 1998)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Happiness
orig. Happiness
Generell informasjon
SjangerDrama, svart komedie
Utgivelsesår15. mai 1998 (Cannes)
9. oktober 1998 (USA)
29. januar 1999 (Norge)
Prod.landUSAs flagg USA
Lengde134 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiTodd Solondz
ProdusentTed Hope
Pamela Koffler
David Linde
James Schamus
Christine Vachon
ManusforfatterTodd Solondz
MusikkRobbie Kondor
SjeffotografMaryse Alberti
KlippAlan Oxman
Foran kamera
MedvirkendeJane Adams
Philip Seymour Hoffman
Dylan Baker
Cynthia Stevenson
med flere
Annen informasjon
Filmformat1,85:1
Prod.selskapKiller Films
Eksterne lenker

Happiness er en amerikansk dramakomedie fra 1998. Filmen er regissert og skrevet av Todd Solondz. Hovedrollene spilles av Jane Adams, Philip Seymour Hoffman, Cynthia Stevenson og Dylan Baker. Happiness («lykke») portretterer tre voksne søstre fra den amerikanske middelklassen, familiene deres og enkeltpersoner rundt dem. Filmen har flere innslag av svart humor.

Handling[rediger | rediger kilde]

Trish Maplewood, den eldste søsteren i Jordan-familien, er en husmor fra øvre middelklasse som er gift med psykiater Bill Maplewood (spilt av Dylan Baker); de har tre barn sammen. Det ser ut til at hun har det perfekte ekteskapet, men hun er ikke klar over ektemannens hemmelige liv: Han er pedofil, og er besatt av den 11 år gamle Johnny Grasso, en klassekamerat av ekteparets sønn Billy. En kveld da Johnny skal overnatte hos Billy, blir Johnny dopet ned og voldtatt av Bill. Senere får Bill vite at en annen gutt, Ronald Farber, er alene hjemme mens foreldrene er på reise i Europa. Under dekke av skulle delta på et møte i skolens FAU, kjører Bill til guttens hjem og voldtar ham også. Johnny havner på sykehus, og etter at det blir oppdaget at han har blitt utsatt for seksuelle overgrep, drar politiet hjem til familien Maplewood for å avhøre Bill.

Trishs søster Helen Jordan er en vellykket forfatter som kan få hvilken som helst mann hun ønsker. Hun blir fascinert av en anonym mann som ringer henne opp på fasttelefonen for å avlevere slibrigheter. Hun prøver å etablere en forbindelse med ham, men til hennes skuffelse viser oppringeren seg å være nabomannen Allen (spilt av Philip Seymour Hoffman), som hun ikke finner tiltrekkende overhodet. Allen er tilfeldigvis en av Bill Maplewoods pasienter. Han synker ned i depresjon på grunn av Helens avvisning. Gradvis innser Allen at det finnes én kvinne i livet hans som virkelig bryr seg om ham; Kristina (spilt av Camryn Manheim), som bor i samme oppgang som ham. Kristina har nylig drept en dørvakt som jobbet i bygningen der hun bor, etter at han voldtok henne. Hun betror denne hemmeligheten til Allen.

Helen Jordan oppdager at kjønnsorganene til dørvakten har blitt funnet av politiet i Kristinas fryser.

Joy er den yngste Jordan-søstrene. Hun er over-sensitiv og mangler retning i livet. Privatlivet hennes preges av at hun har blitt sviktet mange ganger. Joy arbeider som telefonselger, men slutter i jobben for å gjøre noe hun finner mer meningsfylt. Hun blir engelsklærer på et senter for innvandrere. En dag tilbyr en av hennes russiske studenter, Vlad (spilt av Jared Harris), henne en tur i drosjen sin, og de ender opp med å ha sex. Men Helen forstår snart at Vlad bare brukte henne, og mistenker at han kan være gift.

Filmen følger også Jordan-søstrenes foreldre, Mona og Lenny. Etter 40 års ekteskap ønsker Lenny å ta ut separasjon, og Mona må takle tilværelsen som singel.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]