Hans den eldre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Hans den eldre (1521-1580)»)
Hans den eldre
Født29. juni 1521[1]Rediger på Wikidata
Haderslev
Død1. okt. 1580Rediger på Wikidata (59 år)
Haderslev
BeskjeftigelseAristokrat Rediger på Wikidata
FarFrederik I av Danmark og Norge
MorSophie av Pommern
Søsken
NasjonalitetDanmark
GravlagtSlesvig domkirke
Våpenskjold
Hans den eldres våpenskjold
Hans den eldres våpen fra glassmaleri i Hertug Hans Hospitalskirke', Haderslev. Hospitalet ble grunnlagt av Hans.

Hans (Johanns, Iohann, og kalt den eldre, på tysk: Johann (Hans) der Ältere, på dansk: Hans den Ældre), født 29. juni 1521Haderslevhus død 1. oktober 1580Hansborg, var den eneste hertug av linjen Slesvig-Holsten-Haderslev. Tilnavnet «den eldre», fikk han for å skjelne ham fra nevøen hertug Hans.[2]

Historie[rediger | rediger kilde]

Han var nest eldste sønn av kong Frederik I og Sophie av Pommern, og ble oppdratt på Gottorp, hvor Frederik for det meste holdt hoff. Han fikk en pommersk magister, Peter Svave, som lærer. Denne hadde studert i Wittenberg og var en ivrig lutheraner. Kongen oppdaget imidlertid at Svave hadde mange talenter, og begynte å bruke ham som sendebud til fremmede fyrster. Han ble derfor erstattet av magister Hermann Bonne, som også var en venn av reformasjonen.

Etter Frederik Is død i 1533 ble Hans fremmet som kongekandidat av det katolske parti som Hans II, men det var brorens protestantiske linje som seiret.[3] I 1533 lot Christian III seg selv og sine to mindreårige halvbrødre, Hans og Adolf hylle som hertuger av Slesvig-Holsten.

I perioden 1536-42 oppholdt Hans seg ved hoffet i Preussen.

Ved arvedelingen av hertugdømmene i 1544[4] mellom Frederik Is sønner fikk Hans Haderslev, Tørning, Tønder og Rendsborg amter, Løgumskloster samt øyene Rømø, Sild, Før og Nordstrand samt Femern. Ved erobringen av Ditmarsken i 1559 fik Hans den mitterste del av bonderepublikken. Fra slutten av 1550-årene la han sin hovedresidens til Haderslev hvor han oppførte Hansborg.

Død[rediger | rediger kilde]

Han døde natten mellom den 1. og 2. oktober 1580 på Hansborg. Liket hans ble værende på slottet til hen i februar 1581, hvor det ble fraktet til Slesvig domkirke. Et stort opptog med blant annet 75 prester, fulgte ham til det siste hvilested. Likkisten ble båret av 18 adelsmenn, og omgitt av 32 medlemmer av ridderskapet, som bar store vokslys med våpenskjold. Etter liktalen, som ble holdt av superintendenten Paul von Pitzen, ble liket nedsatt i en nyinnrettet begravelse, ved siden av farens, kong Frederik Is kiste.

Han giftet seg aldri og etterlot seg heller ingen arvinger. Derfor ble hans landområder etter hans død delt mellom Frederik II som fikk Haderslev og Tørninge amter samt Rømø, og hertug Adolf som overtok Tønder amt, Femern samt de øvrige vesterhavsøyene. Men overtakelsen foregikk ikke uten gnidninger. Adolf, som eneste nære slektning, mente at retten til det hele tilfalt ham, hvilket kong Frederik ikke var enig i. Det kom dog til forlik ved hjelp av fyrstelige forhandlere som hadde vært med under de tidligere forhandlinger i Odense.

Ettermæle[rediger | rediger kilde]

Hans var kjent som en god administrator, og han interesserte seg bl. a. for skole- og hospitalsvesenet. Betydelige levn fra administrasjonen er bevart og utgitt som De Hansborgske Registranter og De Hansborgske Domme. Han skal ha hatt et velvillig vesen med stor gudsfrykt og med omhu for kirker. Han har lagt navn til sommerfestivalen i Haderslev Hertug Hans Festival, og til bryggeriet Fuglsangs Hertug Hans Pilsner.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Dansk biografisk leksikon, oppført som Hans den Ældre, Dansk Biografisk Leksikon-ID Hans_den_Ældre[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Hans den Ældre, Dansk Biografisk Leksikon
  3. ^ Porsmose, Erland: Kongen kommer, Nyborg - Danmarks riges hjerte I, Østfyns Museer, 2015, s.181–183
  4. ^ K. Hansen: Hertug Hans den ældre i Haderslev (Historisk Tidsskrift, 4. række, Bind 6; 1877). s. 249

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Jespersen, Mikkel Leth: Fyrste og folk. Hertug Hans den Ældres fyrstestat i 1500-tallets Slesvig-Holsten, Studieafdelingen ved dansk Centralbibliotek for Sydslesvig, nr. 63, Flensborg, 2010