Hans-Erik Dyvik Husby

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Hans-Erik Dyvik Husby
«Hank von Helvete»
«Herr Tugen»
«Hertugen»
«Hertis»
Hans-Erik Dyvik Husby
«Hank von Helvete» under en konsert med TurbonegerFolken i Stavanger 2005
Født 15. juni 1972 (42 år)
Nasjonalitet Norge Norge
Sjanger Punk, hardrock m.m.
Instrument vokalist
Band
Doctor Midnight & The Mercy Cult
Tidligere band
Turboneger

Hans-Erik Dyvik Husby (født 15. juni 1972) er en norsk vokalist, artist, og skuespiller. Han er særlig kjent som tidligere medlem i det norske hardrock- og punk-bandet Turboneger under artistnavnet «Hank von Helvete», men har også brukt navnene «Hertugen», «Herr Tugen» og «Hertis».

Bakgrunn og arbeid[rediger | rediger kilde]

Hans-Erik Dyvik Husby ble født i Gravdal i Vestvågøy kommune, men bodde i Å i Lofoten med familien til han var tre. Seinere flyttet de til Fauske, Rognan og Tvedestrand.

Som rockemusiker ble Dyvik Husby kjent for storstilte opptredener sammen med den populære gruppen Turboneger, ofte med bar overkropp og teatralsk ansiktssminke. Han har også en kjent fortid som stoffavhengig. Det var sammenbruddet hans på grunn av kokainpsykose under en turné i Italia som gjorde at Turboneger ble oppløst for en tid i 1998.

Husby flyttet hjem til Å for å bli rusfri, og lå og tørket ut på et kvistloft langt fra sivilisasjon. Da han følte seg bedre fikk han seg jobb på Norsk Fiskeværsmuseum, og etterhvert også i lokalradioen Moskenesradioen. Våren 2009 var Husby student ved Narconon-klinikken i Eslöv i Sverige som eies og drives av Scientologikirken.[2] I den forbindelse uttalte Husby at han ikke hadde vært nykter på 24 år.[3] Han uttalte videre at de siste årene har han ruset seg på morfin, subutex, metadon, psykofarmaka og kokain, og at det har ødelagt for ham utallige ganger. I perioden han bodde i Lofoten, reiste han rundt til lokale skoler og snakket åpent om sin egen avhengighet og farene ved narkotika.

Etter en overgang fra ulovlige preparater til lovlige, kom Turboneger sammen igjen i 2002 og gruppen dro ut på sin «Reserection Tour». De spilte for titusenvis av mennesker med stor suksess.

Høsten 2007 kom han med kontroversielle uttalelser om homofile, prinsesse Märtha Louise og hennes engleskole, og muslimer.[4][5] Mest oppsikt fikk hans uttalelse om homofilt samliv og eventuelt ekteskap hvorpå han uttalte at «Bibelen sier ekteskapet er en institusjon mellom mann og kvinne». Om muslimer uttalte han «Hvis vi har null filosofisk, moralsk og åndelig forsvar mot en milliard, enhetlig tenkende folk, ja, da står vi lagelig til for hogg.».

Husby gikk kraftig ut i en rekke medier i 2009 og beklaget sine tidligere uttalelser. Størst oppmerksomhet fikk han nok da han overrakte Ari Behn et symbolsk sverd og erklærte sin lojalitet til Prinsesse Märtha Louise og familien Behn. Husby gjorde i 2011 et intervju med samme journalist som gjorde det kontroversielle intervjuet i 2007 og han sa blant annet følgende «Det intervjuet ga meg mulighet til i ettertid å si fra at jeg egentlig ikke er slik. Selv om jeg dummet meg ut i det offentlige, så genererte det en rekke oppgjør, og jeg måtte gå i meg selv. Der og da var jeg en offentlig person som ikke burde vært i det offentlige. Jeg burde heller rydde opp på privaten, og det har jeg gjort.»[6]

Husby spilte rollen som Jesus Kristus i musikalen Jesus Christ SuperstarDet Norske Teater.[7] Det Norske Teater hadde publikumsrekord og snudde fra underskudd til overskudd med denne forestillingen, og den gikk for fulle hus fra september 2009 og ut januar 2010. Samtidig ga han ut en singel i samarbeid med Maria Solheim, med navnet Rom for alle til inntekt for Kirkens Bymisjon. Singelen lå på førsteplass på VG-lista i fire uker, og solgte til dobbel platina. Han sang også en duett med Carola Häggkvist på hennes juleplate. I juli 2010 ble det kjent at Husby trakk seg som medlem fra Turboneger. Samme år spilte han inn filmen Cornelis i Sverige, hvor han spilte hovedrollen som Cornelis Vreeswijk.[8] Hank ble tatt imot som en god skuespiller og fortolker i både Sverige og Norge. Han spilte også inn albumet I ljuset av Cornelis sammen med Jack Vreeswijk, sønnen til Cornelis Vreeswijk, og de turnérte sammen i Skandinavia. I 2011 kom debutalbumet til hans nye gruppe Doctor Midnight & The Mercy Cult ut. Bandet fikk gode kritikker i utland, men i Norge var mottakelsen lunken.[trenger referanse]

Høsten 2011 var Husby dommer i Idol Norge. Han fikk oppmerksomhet for sin godmodige måte å adressere deltakerene på.[6]

I 2012 kom boken "HANK" ut, skrevet av Håvard Rem. Husby forteller der åpent om sitt liv så langt.[9]

Husby har stått fram som tilhenger av Scientologikirken.[10][11]

I 2013 var Hans-Erik Dyvik Husby med i Melodi Grand Prix med sangen No One skrevet av Josefin Winther og Magnus Skylstad. Han benyttet da artistnavnet Hank.

Husby giftet seg i 2009.

Hans-Erik Dyvik Husby er broren til komponisten Kaare Dyvik Husby, født i Kristiansund i 1969.

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Med Turboneger[rediger | rediger kilde]

Album
Live-album
Samlinger
Splits
EP-er
Singler

Med Doctor Midnight & The Mercy Cult[rediger | rediger kilde]

Album
Singler
 • (Don't) Waste It (2011)

Solo-utgivelser[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ www.espenmills.com
 2. ^ Kristin Marie Skaar (15. august 2010). «– Scientologene reddet meg fra narkoleger». Vårt Land. 
 3. ^ Lars Moltberg Glomnes og Per Hagred (2. april 2009). «Hank von Helvete har ikke vært nykter på 24 år». Dagbladet. 
 4. ^ Jens Marius Sæther (9. oktober 2007). «Sammenligner homoekteskap med sauesex». Dagsavisen. 
 5. ^ Pål Nordseth (9. oktober 2007). «- Homo-ekteskap er pervertering». Dagbladet. 
 6. ^ a b Morten Hegseth (22. mai 2011). «Hans Erik Dyvik Husby sliter med å være Idol-dommer». VG. 
 7. ^ Det norske teatret: Kritikarros til Jesus Christ Superstar
 8. ^ Jørgen M. Gilbrant og Peder Ottosen (9. november 2010). «- Skremmende å se Hans-Erik som Cornelis». Dagbladet. 
 9. ^ Thomas Marco Blatt (18. oktober 2010). «Kommer ikke helt inn i Helvete». Dagbladet. 
 10. ^ Jarle Sanden (18. oktober 2012). «Hank von Helvete: Ja, jeg er scientolog». Vårt Land. 
 11. ^ Pål Nordseth og Peder Ottosen (28. oktober 2012). «Tidligere band-kollega Thomas Seltzer anklager Hank for kynisk spill». Dagbladet.