Hanne Dahle

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hanne Dahle
Født6. mars 1960Rediger på Wikidata (64 år)
BeskjeftigelseSkuespiller, dukkespiller Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge
IMDbIMDb

Hanne Karin Dahle (født 6. mars 1960) er en norsk skuespiller.

Hun er best kjent for stemmen til Alfa i Sesam Stasjon, Molo i NRK Barne-TVs Kalle og Molo og stemmen til Kaptein Lu i Kometkameratene. Hun har lang erfaring både på scenen og i NRK fjernsyn.

Fra mars 2013 spilte hun en fast gjesterolle i TV2s dramaserie Hotel Cæsar. I januar 2014 ble gjesterollen hennes oppgradert til en hovedrolle. Hun figurerte fra da av også i seriens vignett.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Christiania Teater (utvalg)[rediger | rediger kilde]

I 1985 etablerte Mona Wiig og Gösta Kjällin et nytt figurteater som fikk navnet Christiania Teater. Gruppen ble opprettet for å utvikle et figurteaterrepertoar basert på den fellesnordiske kulturarven, samt å virke for utarbeidelse av ny, nordisk dukketeaterdramatikk.[1] Hanne Dahle var en av kunstnerne som ble tilknyttet Christiania Teater.

Gledestårer og Dukkevals (1987)[rediger | rediger kilde]

Denne oppsetningen hadde urpremiere i Kunstindustrimuseet i Oslo i 1987. Den ble tatt opp igjen våren og høsten 1988, og ble blant annet vist på Sandvika Kino. Mona Wiig hadde laget dukkene og scenografien, og var også regissør for forestillingen. Dukkespiller og skuespiller var Hanne Dahle, som også fremførte sanger til eget akkompagnement. Stykket ble utarbeidet etter en idé av Anne Thomte,[2] og handlet om en gammel mann som så tilbake på livet sitt. Forestillingen ble betegnet som «et uhøytidelig og humoristisk sørgespill» som passet for barn fra 6 år og oppover.[3]

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Norsk Dukketeaterforening. «Dukketeater i Norge 1986». urn.nb.no (norsk). s. 10. Besøkt 4. januar 2018. «Christiania Teater» 
  2. ^ «Gledestårer og Dukkevals». sceneweb.no (norsk). Besøkt 4. januar 2018. 
  3. ^ «Gledestårer og Dukkevals». urn.nb.no (norsk). Aftenposten. 6. februar 1988. Besøkt 4. januar 2018. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]